Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия нанася нова вълна ракетни атаки. Киев и Одеса са засегнати


Хора се укриват в метростанция по време на руски въздушни атаки в Киев сутринта на 26 януари.
Хора се укриват в метростанция по време на руски въздушни атаки в Киев сутринта на 26 януари.

Русия нанесе нова вълна от ракетни удари по Украйна сутринта в четвъртък, часове след нощна атака с дрон. Украинските власти съобщават за най-малко един загинал.

Новината идва ден след като Германия и САЩ обещаха да предоставят на Киев модерни бойни танкове, а Киев призова западните си съюзници за ракети с далечен обсег и военни самолети за засилване на противовъздушната отбрана на страната.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че един човек е загинал, а други двама са ранени при удара по столицата и призова жителите да останат в убежищата. "В резултат на ракета, попаднала в нежилищна сграда в район Холосиев, имаме информация за един загинал и двама ранени. Ранените са настанени в болница", каза той.

Ръководителят на военната администрация на Киев Сергей Попко каза, че повече от дузина ракети са унищожени над столицата от противовъздушната отбрана.

"Противникът изстреля повече от 15 крилати ракети по посока на Киев. Благодарение на отличната работа на противовъздушната отбрана всички въздушни цели бяха свалени", каза той. Андрий Ермак, ръководител на администрацията на президента на Украйна, написа в Телеграм, че "първите руски ракети вече са свалени", без да уточнява къде.

Две енергийни съоръжения са били поразени от руски ракети в южната част на Одеса, съобщиха местните власти.

"Вече има информация за нанесени щети на два обекта от критичната енергийна инфраструктура в Одеса. Няма пострадали. Силите за противовъздушна отбрана работят над Одеска област", написа в социалните мрежи ръководителят на военната администрация на областта Юрий Крук.

Централният регион Виница също е бил обект на руски ракети, съобщи ръководителят на областната военна администрация Сергей Борзов, като добави, че няма пострадали.

По-рано Генералният щаб на украинската армия съобщи, че военните сили на Украйна са унищожили 24 безпилотни самолета, включително 15 над Киев, които Русия е изстреляла при нощни атаки.

Според ежедневния доклад на Генералния щаб от четвъртък руската армия продължава да оказва натиск на изток, главно в Бахмут и Авдиевка в Донецка област и Червопопиевка в Луганск

"Въпреки че понесе многобройни загуби, противникът не спря настъпателните си действия", съобщи Генералният щаб, като добави, че украинските защитници са отблъснали атаки и в Лиман, Купянск, Запорожие и Херсон.

По-рано в сряда стана ясно, че Русия "засилва" офанзивата си край Бахмут, където е разположила "превъзходен брой войници и оръжия".

На 25 януари украинските официални лица също така съобщиха, че са загубили от руските сили солодобивния град Соледар в Донецка област.

Доставките на танкове са предвидени до няколко месеца, като се очаква нова руска офанзива през пролетта.
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG