Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европейската комисия съди България за това, че бави възобновяемата енергия


Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Европейската комисия (ЕК) съобщи в четвъртък, че съди България и Словакия пред Съда на Европейския съюз (СЕС) за неприлагане на европейското законодателство в областта на възобновяемата енергия.

Страните е трябвало да приложат правилата спрямо Директивата на ЕС за енергията от възобновяеми източници до 30 юни 2021 г.

"Към днешна дата България и Словакия са единствените две държави членки, които не са уведомили за нито една мярка за транспониране", пише ЕК на страницата си.

България и Словакия са осъдени по член 260, параграф 3 от Договора за функционирането на Европейския съюз (ДФЕС), според който Комисията може да поиска от СЕС да наложи финансови санкции на държавите членки, които не са изпълнили задължението си да уведомят за мерките за прилагане на дадена директива (транспониране) в националното си законодателство.

Директивата за енергията от възобновяеми източници е приета през 2018 г. В нея се поставя задължителна цел за целия Съюз до 2030 г. най-малко 32 % от енергията да се произвежда от възобновяеми източници.

Сред описаните цели са и тези за увеличаване на дела на възобновяемите енергийни източници в секторите на топлинната и хладилната енергия и транспорта до 2030 г., където напредъкът на възобновяемите енергийни източници е по-бавен.

Енергията от възобновяеми източници е ключов елемент от Европейския зелен пакт, както и основа на плана REPowerEU за енергийна независимост на страните членки от Русия.

В четвъртък ЕК съобщи още, че предявява искове пред СЕС срещу шест държави, сред които и България, които не са предотвратили нанасянето на вреди на европейската природа от инвазивни чужди биологични видове. Другите пет държави са Ирландия, Гърция, Италия, Латвия и Португалия.

Инвазивните чужди видове са растения и животни, които случайно или умишлено се въвеждат в регион, където обикновено не се срещат, пише Комисията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG