Връзки за достъпност

Извънредни новини

Собственикът на Фейсбук не е намерил нарушения при модерацията в България


Компанията "Мета", която е собственик на Фейсбук, е направила специален одит, но не е установила несъответствия или нарушения при модерацията в България от нейния подизпълнител "Телъс". Това се разбра по време на заседание на парламентарната комисия за електронно управление вчера, от прочетени отговори на въпроси на Якоб Туровски, директор "Обществени политики" в "Мета" за Централна и Източна Европа.

Преди седмица десетки хора протестираха пред централата на TELUS International Bulgaria в София срещу “цензурата на Фейсбук”. Повод за протеста е блокирането и закриването на профилите на редица публични личности с позиция срешу войната в Русия и корупцията в България. Сред тях са карикатуристът Христо Комарницки, колегата му от в. "Сега" Иво Балев, рекламистът и писател Радослав Бимбалов, поетът и граждански активист Манол Глишев, политологът проф. Евгений Дайнов и много други.

Потърпевшите говорят за "цензура", докато “кремълските тролове се вихрят безнаказано" и държат отговорна за това аутсорсинг компанията TELUS International. Партньорството за България между социалната мрежа, собственост на "Мета", и българския офис на компанията за изнесени услуги беше огласено през 2019 г.

В четвъртък парламентарната комисия трябваше да проведе изслушване на "Мета" и "Телъс", но то бе провалено от депутатите от ГЕРБ, съобщава Mediapool. Тъй като заседанието на комисията се проведе в почивка по време на редовното парламентарно заседание, ГЕРБ поиска да не се нарушава правилникът и заседанието на комисията да се прекрати. Председателят на комисията Калина Константинова (ПП) предложи "Телъс" да останат да отговарят на въпроси на депутатите и гражданите, но това също беше бе бойкотирано от депутати от различните парламентарни групи,.

Представители на „Телъс“ (Telus), отрекоха да има неправомерно блокирани профили в социалната мрежа. Представители на дружеството пристигнаха от Канада за заседанието.

Заплахи и тормоз

„Дойдохме в България, за да подкрепим екипа ни тук. През последните два месеца към „Телъс Интернешънъл България“ бяха отправени неверни обвинения, които твърдят, че нашата компания и служители умишлено подкрепят руското правителство, като неправомерно блокират акаунти на Фейсбук потребители и премахват публикации, които критикуват Путин и руския режим, като в същото време целенасочено оставят проруска пропаганда в платформата. В резултат на тези напълно безпочвени обвинения „Телъс Интернешънъл“, и по-важно, нашите служители, станаха обект на редица унизителни публикации, които прераснаха в заплахи и тормоз за много от тях“, каза пред депутатите Мерилин Тифинг, представител на „Телъс Интернешънъл“.

„Телъс Интернешънъл“ няма и никога не е имала връзки с руското правителство“, каза още тя.

Тифинг добави, че компанията не създава политиките за преглеждане на съдържание, а прилага политиките на нейните клиенти, спазвайки действащото законодателство.

Изкуствен интелект, хора- рецензенти и доклади от потребители.

В становището на „Мета“, прочетено от председателката на комисията Калина Константинова се казва, че съдържанието се контролира от комбинация от три компонента - изкуствен интелект, хора - рецензенти на съдържание и доклади от потребители.

„Целта на изслушването е да изследваме проблемите с модерацията, които са видни. Хора, без значение на политическите пристрастия, изразяват мнения в социалните медии, които биват изтривани, а собствениците на тези профили – блокирани. Ние не знаем как точно работят процесите в социалните мрежи и за това сме организирали това изслушване“, каза Божидар Божанов, депутат от ДБ и бивш министър на електронното управление.

От "Телъс" заявиха, че няма да отговарят на въпроси, свързани със спецификата на процеса на преглед на съдържанието на клиента си "Мета", като то се осъществява изцяло по правилата на "Мета".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG