Връзки за достъпност

Извънредни новини

Военен със страст към моторите. Бившият генерал Петър Павел печели изборите за президент в Чехия


Петр Павел и съпругата му Ева Павлова след края на изборния ден в Чехия, 28 януари 2023 г.

Бившият генерал Петър Павел печели изборите за президент на Чехия, сочат частичните резултати от вота. След преброяването на гласовете от всички секции, той води с 58,3% пред опонента си Андрей Бабиш, който събира 41,7% подкрепа, съобщи Ройтерс.

Балотажът между Павел и бившия премиер на страната Бабиш се проведе в петък и събота, след като Павел спечели първия тур две седмици по-рано с минимална преднина. Активността по време на балотажа е по-висока в сравнение с тази преди две седмици. Този път до урните са отишли 70% от имащите право на глас чешки граждани.

61-годишният Петър Павел е генерал от запаса, бивш началник на генералния щаб и бивш председател на военния комитет на НАТО. Той е силно прозападно настроен и подкрепя по-нататъшната военна помощ за Украйна, както и приемането на еврото.

В описанието на собствения си уебсайт той се представя като човек, който в продължение на 33 години е служил "на демократичната и прозападна ориентация на нашата страна".

Това го различава от досегашния президент на Чехия Милош Земан, който насърчаваше по-тесни връзки с Китай, а до инвазията в Украйна - и с Русия. Земан нямаше право да се кандидатира отново, тъй като вече е изкарал два мандата на поста.

Петър Павел пристига в рок клуб в Прага, за да се срещне със свои поддръжници преди началото на президентски избори, 9 януари 2023 г.
Петър Павел пристига в рок клуб в Прага, за да се срещне със свои поддръжници преди началото на президентски избори, 9 януари 2023 г.

По време на кампанията Павел беше критикуван за това, че е бил член на Комунистическата партия на Чехословакия до 1989 г.

"Роден съм в семейство, в което партийното членство се смяташе за нормално. Нямах достатъчно информация и опит, за да преценя престъпния характер на режима. Сега знам, че е било грешка", пише той на уебсайта си.

Там той се представя и като човек, който обича да кара ски, да пътува и да снима, но истинската му страст са моторните спортове.

Павел води кампанията си като независим кандидат и имаше подкрепата на дясноцентристкото правителство, което свали опонента му Андрей Бабиш от власт през 2021 г. Дотогава милиардерът бизнесмен Бабиш беше премиер на страната. В момента срещу него се води дело по обвинения в подпомагане и съучастие в измами, свързани със субсидии от ЕС.

Президентският мандат в Чехия продължава 5 години. Ролята на държавния глава в страната е главно церемониална, но президентът назначава правителството и главнокомандващия въоръжените сили.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG