Връзки за достъпност

Извънредни новини

Италия подписа с Либия сделка за доставки на газ на стойност 8 млрд. долара


Премиерката на Италия Джорджа Мелони говори по време на пресконференция в Триполи на 28 януари 2023 г.
Премиерката на Италия Джорджа Мелони говори по време на пресконференция в Триполи на 28 януари 2023 г.

Италия подписа сделка за 8 млрд. долара с Либия за разработването на две либийски находища за природен газ, съобщи Ройтерс.

Новината идва на фона на стремежа на страните от Европейския съюз (ЕС) да намалят зависимостта си от руска енергия. След нахлуването на Москва в Украйна през февруари 2022 г. и спирането на доставките за някои от тях от страна на "Газпром", държавите членки започнаха да търсят алтернативи на руския природен газ, включително и в Северна Африка.

Освен разработването на две газови находища, споразумението между италианската държавна енергийна компания "Ени" (Eni) и Националната петролна корпорация на Либия включва и инвестиции в слънчева енергия и технологии за улавяне на въглероден диоксид. По думите на ръководителя на Националната петролна корпорация на Либия Фархат Бенгдара то е за срок от 25 години и е най-мащабната и важна нова инвестиция в енергийния сектор на Либия от четвърт век.

По изчисления на "Ени" находищата могат да произвеждат около 7,5 милиарда кубически метра газ годишно или повече от две трети от количеството, внесено в Италия от Русия миналата година.

До началото на инвазията си в Украйна Русия беше най-големият доставчик на природен газ за Европа. През пролетта на миналата година обаче тя рязко намали износа си за ЕС. Действието беше определено като опит на Москва да изнуди Брюксел да намали подкрепата си за Украйна. Дотогава Италия беше вторият по големина потребител на руски газ в Европа след Германия.

Вследствие страните от ЕС успяха да договорят внос на природен газ от САЩ, Катар и Северна Африка.

Съобщението на "Ени" дойде по време на обиколката на италианската премиерка Джорджа Мелони именно в Северна Африка. Няколко дни по-рано тя посети Алжир - основният доставчик на природен газ за Италия, за да подпише меморандуми за енергетика.

По-рано през май Италия подписа и споразумение с Алжир за увеличаване на вноса от есента на 2022 г. То предвижда увеличение с до 9 милиарда допълнителни кубични метра газ през 2023-24 г.

По време на посещението си в Либия Мелони каза, че Италия не търси "хищническа" роля в региона, а иска да помогне на африканските нации "да се развиват и да стават по-богати".

Износът от Либия за Италия намаля с 5,5 милиарда кубически метра, или две трети, от 2011 г. насам, когато подкрепените от НАТО въстанически групи свалиха от власт дългогодишния диктатор Муамар Кадафи. Оттогава Либия се намира в период на нестабилност, като въоръжените фракции все още спорят за контрол над правителството и оспорват политическата му легитимност. Това доведе и до спад на външните инвестиции в страната.

В допълнение към Северна Африка, европейските нации търсят повече внос на природен газ от САЩ и Катар.

Обяснено. Защо ни подмина апокалипсисът с цената на газа
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:03 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG