Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Спирала на смъртта". Папа Франциск осъди ескалацията на насилието между израелци и палестинци


Папа Франциск
Папа Франциск

Папа Франциск осъди ескалацията на насилието между израелци и палестинци, като призова и двете страни да започнат "искрено търсене на мир", съобщиха световните агенции в неделя.

Думите му идват, след като в четвъртък израелски командоси убиха седем въоръжени и двама цивилни палестинци, а десетки други бяха ранени в град Дженин на Западния бряг. Това е най-големият брой палестинци, убити в рамките на един ден, през последните години.

В петък въоръжен палестинец застреля седем израелци пред синагога край Йерусалим, което също е най-големият брой израелски жертви за един ден от 2008 г. насам. В петък имаше и размяна на ракетен обстрел между израелската армия и бойци в Ивицата Газа.

"Спиралата на смъртта, която се увеличава с всеки изминал ден, само затваря малкото проблясъци на доверие, които съществуват между тези два народа", каза папа Франциск след традиционната си молитва в неделя.

"Призовавам двете правителства и международната общност незабавно да намерят други начини, включително диалог и искрено търсене на мир", добави папата.

След двата инцидента в Дженин и Йерусалим последваха и още сблъсъци между израелци и палестинци.

В събота премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обеща "силен, бърз и точен" отговор на нападението в покрайнините на Йерусалим и съобщи, че ще изпрати допълнителни войски в окупирания Западен бряг. Той каза още, че смята да облекчи правилата за притежание на оръжие за цивилни израелци.

Палестинската администрация от своя страна съобщи, че прекратява споразумението за координация по сигурността с Израел. То беше широко признато като важен елемент за поддържането на реда на Западния бряг и предотвратяването на атаки и на израелските територии.

Според палестинското министерство на здравеопазването, цитирано от Ройтерс, най-малко 34 палестинци - както въоръжени лица, така и цивилни, са били убити от израелските сили на Западния бряг само от 1 януари насам.

През 2022 г. на територията на Израел и Палестинската автономия са убити най-малко 200 палестинци и 26 израелци, сочи справка на Франс прес от официални източници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG