Връзки за достъпност

Извънредни новини

ЕС планира десети пакет санкции срещу Русия преди годишнината от началото на войната


Президентът на Украйна Володимир Зеленски (в средата), министър-председателят Денис Шмихал (вдясно) и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен позират за снимка с други официални лица преди началото на срещата на върха Украйна-ЕС в Киев на 2 февруари.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски (в средата), министър-председателят Денис Шмихал (вдясно) и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен позират за снимка с други официални лица преди началото на срещата на върха Украйна-ЕС в Киев на 2 февруари.

Европейският съюз съобщи в четвъртък, че планира да наложи на Русия нов пакет от наказателни санкции. Той ще бъде десетият от началото на непровокираната ѝ война в Украйна преди почти една година.

Новината дойде по време на посещението на председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен и екип от 15 комисари пристигнаха в Киев. В петък предстои среща на върха с украинските власти, на която ще бъде обсъдена кандидатурата на Украйна за членство в Европейския съюз (ЕС).

По време на съвместна пресконференция Фон дер Лайен каза, че санкциите са висока цена за Москва, като я "връщат с едно поколение назад". По думите на председателката само от ограниченията на цените на петрола в ЕС Русия губи около 160 млн. евро (176 млн. долара) дневно.

Зеленски каза, че Киев се надява кампанията на блока за санкции отново да набере скорост, след като напоследък изглежда, че "леко се е забавила". Фон дер Лайен отговори, че ЕС "ще въведе заедно с нашите партньори от Г-7 допълнително ограничение на цените на руските петролни продукти и до 24 февруари - точно една година от началото на инвазията - се стреми да въведе 10-ия пакет от санкции".

Фон дер Лайен също така похвали украинското правителство, че е предприело бързи действия срещу корупцията. Това е едно от основните условия, поставени от Брюксел като задължителни по пътя на Киев към евентуално членство в ЕС.

През юни Украйна получи статут на кандидат за членство в 27-членния блок и Зеленски обеща да се справи с вкоренената корупция, която отслабва ефективността на държавните институции.

По-късно на 2 февруари Зеленски каза, че Украйна заслужава да започне преговори за присъединяване към ЕС през тази година. По негови думи по-нататъшната интеграция с блока ще вдъхнови украинците и ще им даде "мотивация" да се борят срещу руските войски.

Посещението на Фон дер Лайен идва ден след като антикорупционни агенти нахлуха в домовете на няколко високопоставени служители при втора проверка в рамките на една седмица.

"Вашата решимост да се присъедините към Европейския съюз е впечатляваща", каза Фон дер Лайен. "Успокоява ме фактът, че вашите антикорупционни органи са нащрек и ефективно разкриват случаи на корупция... Приветствам ви и за това, че реагирате толкова бързо на политическо ниво, за да се уверите, че борбата с корупцията дава осезаеми резултати и се засилва още повече", добави тя.

Ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел и комисарят по разширяването Оливер Вархелий са сред членовете на делегацията.

"Пристигнах в Киев, за да предам най-силното послание на ЕС за подкрепа на всички украинци, които защитават страната си", написа Борел в Туитър и добави: "От началото на войната с Русия помощта на ЕС достигна 50 млрд. евро [55 млрд. долара]. Европа застана единна с Украйна от първия ден. И все още е с вас, за да победите и да се възстановите".

"Срещата ще бъде възможност за обмен на мнения по многобройните области на сътрудничество между ЕС и Украйна", се казва в изявление на комисията, която нарича събитието "силен символ" на подкрепата на ЕС за Украйна "в лицето на непровокираната и неоправдана агресия на Русия".

Украинският министър-председател Денис Шмигал нарече срещите "две изключително важни събития" за европейската интеграция на Украйна.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще пристигне за срещата на върха в петък.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG