Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Шпионски" или "изследователски"? САЩ свалиха китайския балон над атлантическото крайбрежие


ADDITION APTOPIX United States China
ADDITION APTOPIX United States China

Съединените щати свалиха подозрителен балон на Китай, който беше във въздушното им пространство от няколко дни, съобщи Асошейтед прес.

Балонът беше свален над атлантическото крайбрежие на щата Южна Каролина с ракета, изстреляна от военен изтребител. Сега тече операция по събиране на отломките.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза, че балонът е използван "за шпиониране на стратегически цели в цялата страна". Преди да отлети към Южна Каролина, балонът е престоял няколко дни над щата Монтана, където се намират редица важни военни съоръжения.

Медиите започнаха активно да отразяват още в петък висящия в небето обект.

Китайските власти протестираха пред САЩ, като нарекоха свалянето на балона им "пресилена реакция" и "нарушение на международните норми". Китайското външно министерство каза в изявление, че страната си запазва правото на ответни мерки, но не уточни какви.

В отговор администрацията на президента Джо Байдън определи като "неприемливи" действията на Китай, насочил балона към въздушното пространство на САЩ.

Редица привърженици и опоненти на Байдън, включително бившият президент Доналд Тръмп, призоваха за незабавно сваляне на балона. Военните обаче не са искали да го свалят над сушата, страхувайки се, че отломките могат да представляват заплаха за безопасността на хората и наземните съоръжения.

Бялата топката летеше на над 15 хил. м надморска височина и беше с размерите на три училищни автобуса, уточнява Асошейтед прес.

В събота, когато е станало ясно, че балонът се насочва към океана, Байдън каза пред медиите, че администрацията му ще се "погрижи за това". Балонът е бил свален от изтребител F-22. Отломките паднаха във водата.

Преди операцията три летища в щатите Северна и Южна Каролина бяха затворени за полети.

Американските власти смятат, че балонът е изстрелян от Китай с разузнавателна цел. Заради инцидента планираното за неделя посещение на американския държавен секретар Антъни Блинкен в Пекин беше отложено.

Китай каза, че това е "цивилен дирижабъл", използван като "научно-изследователски апарат", който се е заблудил. Пентагонът каза, че не вярва на това обяснение, посочвайки, между другото, че втори такъв балон е бил видян над Латинска Америка.

Малко по-късно Колумбия съобщи, че е забелязала подобен обект в собственото си въздушно пространство.

Шпионски балони са летели над Съединените щати няколко пъти през последните години, казват военните, но този изглежда се е задържал по-дълго от предишните.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG