Връзки за достъпност

Извънредни новини

Жертвите от земетресенията в Турция и Сирия вече са над 4300. Светът изпраща помощ


Членовете на екип за спешни случаи спират за момент, докато търсят оцелели в разрушена сграда в Адана, Турция, 6 февруари 2023 г.
Членовете на екип за спешни случаи спират за момент, докато търсят оцелели в разрушена сграда в Адана, Турция, 6 февруари 2023 г.

Жертвите в Турция и Сирия достигнаха повече от 4300 души, след като земетресение с магнитуд 7,8 разтърси района на Югоизточна Турция рано в понеделник. Информацията за загиналите идва, след като втори силен трус разтърси региона по обед местно време.

Представителите на местните власти предупреждават, че броят на жертвите вероятно ще нарасне значително. В това време продължават спасителните усилия за изваждане на хора, попаднали под срутените сгради.

Броят на потвърдените загинали непрекъснато нараства. Рано във вторник властите в Турция вече говорят за повече от 2900 загинали и над 15 хиляди ранени. В Сирия се съобщава за над 1400 жертви.

Десетки хиляди останаха без дом. Спасителните операции в търсене на оцелели под срутените сгради продължават, като се очаква и в двете страни броят на пострадалите да се увеличи.

Разрушена сграда в Латакия, Сирия
Разрушена сграда в Латакия, Сирия

Турция официално поиска помощ от съюзниците си в НАТО за справяне с последиците от серията мощни земетресения, предаде ДПА. Медицински екипи и оборудване за спешна помощ, различни звена за търсене и спасяване, както и "напълно оборудвани полеви болници, устойчиви на екстремни метеорологични условия", са изброени като част от искането, публикувано от НАТО.

Земетресението е най-силното в Турция зa последните няколко десетилетия. Първоначалният трус беше регистриран в 4,17 ч. (3,17 ч. българско време) с епицентър край южния турски град Газиантеп, посочи ДПА, цитирайки данни на Геоложкия институт на САЩ. То е било последвано десетина минути по-късно от силен вторичен трус с магнитуд 6,7.

В 13:23 ч. местно време (12:23 ч.) е регистриран нов трус с епицентър край град Елбистан. Земетресението е усетено в много окръзи в Турция, Сирия и дори в Кипър и Ливан.

Спасители носят човек на носилка на мястото на срутена сграда след земетресение в Хама, Сирия, 6 февруари 2023 г.
Спасители носят човек на носилка на мястото на срутена сграда след земетресение в Хама, Сирия, 6 февруари 2023 г.

Граничещият със Сирия турски окръг Хатай е сред най-тежко засегнатите от вторият силен трус места, съобщи БТА. Някои части на окръга изглеждат като военна зона, а по пътищата са се образували дупки, в които са пропаднали цели автомобили. Пистата на летището в Хатай се е разцепила наполовина.

Местният журналист Берзан Садик е от тези, които публикуват кадри от ситуацията след земетресенията.

В окръг Газиантеп е рухнала историческа крепост, построена преди над 2200 години и включена в списъка на световното наследство на Юнеско. Щети е претърпяло и пристанище Искендерун в южната част на Турция, разрушени са части от неговия док.

Президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че 45 страни са предложили да помогнат в издирването и спасяването на оцелели. От Европейския съюз казаха, че десет спасителни екипа вече били мобилизирани - те са от България, Хърватия, Чехия, Франция, Гърция, Холандия, Полша, Румъния. Те ще подкрепят оказващите първа помощ на място. Италия и Унгария също са предложили свои спасителни екипи на Турция.

Турция се намира в една от най-активните земетръсни зони в света. През 1999 г. над 17 000 души загинаха, след като силен трус разтърси северозападната част на страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG