Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бионсе подобри рекорда за спечелени "Грами". Хари Стайлс взе престижната награда за албум


Бионсе на церемонията по връчването на наградите "Грами", Лос Аджелис, 5 февруари, 2023 г.
Бионсе на церемонията по връчването на наградите "Грами", Лос Аджелис, 5 февруари, 2023 г.

Поп звездата Бионсе подобри рекорда за най-много получени награди "Грами". Това стана в неделя на церемонията по връчването на музикалното отличие в Лос Анджелис. Певицата отново загуби в престижната категория за албум на годината, която тази година получи британецът Хари Стайлс.

Бионсе обаче спечели в четири други категории. Така достигна общо 32 "Грами" за цялата си кариера и надмина постижението на покойния класически диригент Георг Шолти. Тази година певицата беше номинирана за девет награди.

"Опитвам се да не бъда прекалено емоционална. Опитвам се просто да приема тази вечер", каза Бионсе. "Искам да благодаря на Бог, че ме закриля. Благодаря ти, Боже."

Тя също така благодари на семейството си и на куиър (ЛГБТ) общността - "за любовта ви и за това, че изобретихте този жанр", каза тя, имайки предвид влиянието на куиър артисти за развитието на денс музиката .

Хари Стайлс
Хари Стайлс

Въпреки успехите си през годините 41-годишната изпълнителка никога не е печелила приза за най-добър албум с нито една от четирите си номинации в категорията. Стайлс взе това отличие за албума"Harry's House".

"Толкова съм вдъхновен от всеки изпълнител в тази категория", каза певецът. "Във вечери като тази очевидно е толкова важно да помним, че няма такова нещо като най-добро в музиката."

Бившият член на поп групата "One Direction" беше избран измежду изпълнители като Бионсе, Адел, АББА и Лизо.

Адел
Адел

Адел спечели наградата за най-добро поп солово изпълнение за "Easy on Me". Това е 16-ата ѝ награда "Грами" до момента.

Оптимистичната песен на певицата и флейтистка Лизо "About Damn Time" спечели наградата за запис на годината. Тя посвети наградата на Принс, като каза, че покойният изпълнител я е вдъхновил да прави позитивна музика. Лизо поздрави и Бионсе.

"Ти очевидно си артистът на нашия живот", каза тя.

Лизо
Лизо

Първата дама на САЩ Джил Байдън връчи ново отличие за песен, която разглежда социални проблеми. Това отличие получи иранският певец и автор на песни Шервин Хаджипур за песента "Baraye", която Джил Байдън определи като "силен и поетичен призив за свобода и права на жените".

Песента "Just Like That" на блус певицата Бони Рейт, в която се пее за донор на органи, спечели наградата за песен на годината - една от трите награди на Райт от неделя.

За най-добър рап албум беше отличен Кендрик Ламар с "Mr. Morale & the Big Steppers". "С този албум най-накрая открих несъвършенството", каза Ламар.

Рапърът от Пуерто Рико Бад Бъни спечели в категорията най-добър градски албум, а американската джаз певица Самара Джой беше обявена за най-добър нов изпълнител.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG