Връзки за достъпност

Извънредни новини

Външно предвижда по-малко секции в чужбина и повече средства за тях


Служебният външен министър Николай Милков
Служебният външен министър Николай Милков

Около 750 секции се очаква да бъдат разкрити за вота зад граница на 2 април. Това каза служебният външен министър Николай Милков на брифинг във вторник.

На предишните избори през октомври броят беше с около 40 секции повече. Тогава секциите в чужбина бяха 791 - най-високоят брой до момента.

Изборите в чужбина ще струват около 8 млн. лв. по думите на Милков. За организирането на последните избори зад граница (на 2 октомври миналата година) са били отделени около 6 млн. лв, каза още той.

Според министъра за вота през април ще трябва да бъдат командировани много повече хора от България за членове на секционни избирателни комисии. "Очакваме, че над хиляда души ще трябва да бъдат командировани", каза Милков. Според него това би оскъпило изборите.

За организацията и провеждането на изборите ще бъдат ангажирани всички структури на министерството, каза Милков, като добави, че "нещата се усложняват постоянно".

Искания за откриване на избирателни секции в съответните държави и градове се правят чрез българските посолства, напомни министърът.

От ведомството съобщават, че чрез българските мисии в чужбина вече са поканили международни наблюдатели в изборите.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG