Връзки за достъпност

Извънредни новини

Яромир Ягър - хокейната легенда, която никога не остарява 


Яромир Ягър
Яромир Ягър

Когато отива в Националната хокейна лига, е най-младият играч там, а когато я напуска - най-възрастният. Той спечели всичко, но продължава да излиза на леда. И вече е най-резултатният хокеист в историята, задминавайки великия Уейн Грецки. Яромир Ягър е Човек на деня на Свободна Европа.

След седмица ще навърши 51 години, но все още продължава да играе хокей на лед професионално. Едва 18-годишен, той става първият хокеист от бивша Чехословакия, изтеглен в драфта на Националната хокейна лига (НХЛ).

Следват две купи "Стенли" с Питсбърг Пингуинс, олимпийско злато и две световни титли с чешкия национален отбор. Днес Яромир Ягър е играчът, отбелязал най-много голове в историята. С един повече от великия канадски хокеист Уейн Грецки.

На 5 февруари, точно 10 дни преди рождения си ден, Ягър отбеляза своя 1099-ти гол в загубата с 3:4 на своя тим Кладно от Тринец в елитната чешка хокейна дивизия. Така той остави на второ място във вечната ранглиста Грецки с неговите 1098 попадения.

Яромир Ягър с екипа на последния си отбор в НХЛ - Калгари Флеймс, 25 ноември 2017 г.
Яромир Ягър с екипа на последния си отбор в НХЛ - Калгари Флеймс, 25 ноември 2017 г.

Яромир Ягър започва да играе хокей на лед, когато е едва 3-годишен. На 15 вече е титуляр в родния си клуб Кладно, а след още две години вече е неизменна част от националния отбор на Чехословакия.

Той винаги играе с номер 68, който е избрал, за да напомня за Пражката пролет през 1968 г., когато масови протести срещу комунистическия режим в Чехословакия са смазани от съветската армия. През същата година умира дядото на Яромир, след като е вкаран в затвора.

Кариерата му в НХЛ

През 1990 г. Ягър става първият местен хокеист, изтеглен в драфта на НХЛ. Взима го Питсбърг Пингуинс, с който легендарното дясно крило печели две последователни купи "Стенли" през 1991 и 1992 г.

Там Ягър е съотборник с друга легенда на канадския хокей на лед - Марио Лемьо. Чехът бързо демонстрира забележителната си силова игра и реализаторските си способности, а публиката започва да го нарича с прозвището "Марио джуниър".

Яромир Ягър (вляво) се прегръща с Марио Лемьо след гол на канадеца за Питсбърг Пингуинс в четвъртия мач от финала за купа "Стенли" срещу Чикаго Блекхоукс, 1 юни 1992 г.
Яромир Ягър (вляво) се прегръща с Марио Лемьо след гол на канадеца за Питсбърг Пингуинс в четвъртия мач от финала за купа "Стенли" срещу Чикаго Блекхоукс, 1 юни 1992 г.

През 1995 г. Ягър завършва сезона в НХЛ като играча с най-много точки, а през следващата година поставя рекорд за най-много точки от хокеист, който не е от Северна Америка. Записаните от него тогава 62 гола и 87 асистенции остават недостижими за дясно крило и досега.

Впоследствие става капитан на Питсбърг, а през 1999 г. е избран за най-полезния играч в НХЛ. Общо 4 пъти е избиран за най-добър хокеист от колегите си в лигата.

През 2001 г. Ягър преминава във Вашингтон Кепитълс, но не му потръгва. Престоят му там ще остане най-слабият в кариерата му. След три години е трансфериран в Ню Йорк Рейнджърс. През 2004 и 2005 г. играе временно в родния си Кладно, както и в руския Авангард Омск.

През 2008 г. става ясно, че Рейнджърс няма да преподпишат с Ягър, и той решава да премине за постоянно в Авангард. Там играе три сезона, преди да се завърне в НХЛ през 2011 г. - във Филаделфия Флайърс. Следват Далас Старс, Бостън Бруинс, Ню Джърси Девилс, Флорида Пантерс. Последният му отбор в НХЛ е канадският Калгари Флеймс.

Яромир Ягър празнува гол на Чехия по време на четвъртфинала срещу САЩ от олимпийския турнир по хокей на лед в Нагано, 18 февруари 1998 г.
Яромир Ягър празнува гол на Чехия по време на четвъртфинала срещу САЩ от олимпийския турнир по хокей на лед в Нагано, 18 февруари 1998 г.

Легенда в Чехия

През 2018 г. Ягър решава окончателно да се завърне в родината си. Там той става фактически собственик на родния си тим Кладно, за който продължава да играе и до днес.

Логично, Яромир Ягър има статут на жива легенда в Чехия. Той извежда националния тим на страната до златните олимпийски медали от Нагано 1998 и бронзовите медали от Торино 2006. Световен шампион е с Чехия през 2005 и 2010 г. През 2005 г. Ягър е избран за спортист на годината в родината си, а за най-добър хокеист е обявяван общо 9 пъти.

Той многократно е питан защо все още продължава да излиза на леда. Казва, че просто обича тази игра, но признава, че не би могъл да се впише в съвременния стил в НХЛ. Причината е, че Ягър предпочита силовата, а не бързата игра. Добавя, че винаги се е стремял да бъде най-силният играч на леда и не е обръщал толкова внимание на бързината си, а сега хокеят в Северна Америка му напомня на скоростта в баскетбола.

"Не знам къде ще играя, но искам да продължа да играя, докато вече не мога да ходя", коментира чехът пред репортер от официалния сайт на НХЛ през 2014 г. "За мен възрастта не е нищо. Аз не остарявам. Не знам защо. Трябва да питаш Бог, човече."

В друго свое интервю той казва, че не е съгласен с хората, "които казват, че трябва да завършиш на върха, за да те запомнят". "Мисля, че това са глупости", добавя Яромир Ягър. А славата му сякаш потвърждава тези негови думи.

Яромир Ягър тренира с екипа на родния си клуб Кладно, 1 февруари 2018 г.
Яромир Ягър тренира с екипа на родния си клуб Кладно, 1 февруари 2018 г.
  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG