Връзки за достъпност

Извънредни новини

Война, а сега и земетресение. Ще стигнат ли помощите до пострадалите в Сирия?


Мъж носи дете, намерено в развалини в град Бесни в сирийската провинция Идлиб, 6 февруари 2023 г.
Мъж носи дете, намерено в развалини в град Бесни в сирийската провинция Идлиб, 6 февруари 2023 г.

Последните 12 години Сирия е раздирана от гражданска война. Сега част от страната беше засегната и от опустошително земетресение. Много от пострадалите обаче се намират в бунтовнически райони. А воюващият с тях режим в Дамаск държи всяка западна помощ да бъде разпределяна под негов контрол.

Сирийска неправителствена организация събира над 2,6 млн. евро в помощ на пострадалите от разрушителното земетресение в Сирия, но активистите се притесняват дали даренията ще стигнат до тези, които наистина се нуждаят от тях. Причината е, че от 12 години насам страната е раздирана от опустошителна гражданска война, в която през последните години на страната на режима в Дамаск се включи и Русия.

Около 4% от територията на Сирия - в северозападната част на страната, се контролира от опозицията. Тази зона, в която се намират над 4,5 млн. цивилни, на практика, е блокирана от силите на сирийския президент Башар Асад и руските му съюзници. И макар че тя също беше силно засегната от трусовете в понеделник, режимът в Дамаск вече обяви, че всяка хуманитарна помощ от Запада трябва да бъде координирана с него.

Именно това кара много сирийци зад граница да се притесняват, че помощите, които събират за сънародниците си, в крайна сметка могат да се окажат в ръцете на хора, близки до правителството на Асад, а не при тези, за които са предназначени.

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер разтресе в понеделник рано сутринта най-силно Турция, но засегна и част от Сирия. Според официалните данни на местните власти към четвъртък сутринта са потвърдени над 15 000 жертви - над 12 000 в Турция и близо 3000 в Сирия.

Спасители претърсват развалини в град Салкин в контролираната от бунтовниците северозападна провинция Идлиб на границата с Турция, 7 февруари 2023 г.
Спасители претърсват развалини в град Салкин в контролираната от бунтовниците северозападна провинция Идлиб на границата с Турция, 7 февруари 2023 г.

Над 1700 от загиналите сирийци са от северозападната част на страната, контролирана от бунтовническите сили. Броят на жертвите и ранените непрекъснато се увеличава, а никой все още не знае колко точно са затрупаните под развалини.

Светът веднага започна да събира помощи и да изпраща спасителни екипи. И докато този процес в Турция протича при пълно съдействие от страна на местните власти, ситуацията в Сирия е доста по-различна.

Ситуацията в Северозападна Сирия

На фона на тази апокалиптична картина цивилното население в контролираната от сирийската опозиция зона е още по-уязвимо, тъй като тази територия до неотдавна беше подложена на многократни бомбардировки от режима в Дамаск и подкрепящите го руски сили.

Най-малко 65% от основната инфраструктура е разрушена или силно повредена

Резултатът е, че най-малко 65% от основната инфраструктура е разрушена или силно повредена, а 90% от населението още преди земетресението зависеше от хуманитарна помощ, която идва само през един граничен пункт на сирийско-турската граница - Баб ал-Хауа.

Тази снимка може да е неприемлива за някои от вас.
Мъж носи тялото на дете, извадено от развалините в град Харим в провинция Идлиб, контролирана от бунтовниците в Сирия, 8 февруари 2023 г.
Мъж носи тялото на дете, извадено от развалините в град Харим в провинция Идлиб, контролирана от бунтовниците в Сирия, 8 февруари 2023 г.
Тази снимка може да е неприемлива за някои от вас - Вижте повече
Мъж носи тялото на дете, извадено от развалините в град Харим в провинция Идлиб, контролирана от бунтовниците в Сирия, 8 февруари 2023 г.

През 2014 г. Съветът за сигурност на ООН реши да отвори четири гранични пункта в Северозападна Сирия, през които да бъдат доставяни провизии. Целта беше цивилните в контролираната от близката до Ал-Кайда групировка "Хаят Тахрир аш-Шам" територия, да бъдат редовно снабдявани с най-необходимото.

Москва използва правото си на вето и успя да затвори един по един повечето гранични пунктове

Режимът на Асад и подкрепящата го Русия обаче последователно се противопоставят на тази практика, тъй като Дамаск иска да засили влиянието си и в малкото останали бунтовнически райони като провинция Идлиб. Затова Москва използва правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН и успя да затвори един по един повечето от тези гранични пунктове.

Така в момента действа единствено Баб ал-Хауа, но не е ясно докога. В допълнение - пътят, свързващ го с вътрешността на Турция, беше силно повреден от трусовете.

В същото време в контролираната от сирийските бунтовници зона действа основно една неправителствена организация, създадена, за да реагира на периодичните въздушни удари - т.нар. Бели каски, придобили героичен статут сред местното население.

Работници разтоварват помощ, изпратена от Иран със самолет, на летището в северния сирийски град Алепо, 8 февруари 2023 г.
Работници разтоварват помощ, изпратена от Иран със самолет, на летището в северния сирийски град Алепо, 8 февруари 2023 г.

Американският президент Джо Байдън вече коментира, че подкрепяните от Вашингтон доброволци ще реагират на място, но това няма как да е достатъчно - Белите каски наброяват около 3000 души при около 4,5 млн. цивилни, нуждаещи се от помощ сега.

"Всеки, който ни сътрудничи, се смята за терорист"

Molham Volunteering Team е сирийска неправителствена организация, активна именно в северозападните райони на Сирия. Веднага след земетресението тя обяви кампания за събиране на 3 млн. евро. Към четвъртък сутринта организацията вече почти е изпълнила целта си, но това всъщност е по-лесната част.

На нашия екип е забранено да работи в зоните, контролирани от правителството

“На нашия екип е забранено да работи в зоните, контролирани от правителството”, казва пред Ройтерс Атеф Нануа, основател на Molham Volunteering Team, който тъкмо се е върнал от град Джаблех - силно засегнат от земетресението, но под контрола на Дамаск.

“Всеки, който сътрудничи на нашата организация, се счита за терорист”, добавя Нануа.

Спасители търсят оцелели под развалини в Алепо, Северна Сирия, 7 февруари 2023 г.
Спасители търсят оцелели под развалини в Алепо, Северна Сирия, 7 февруари 2023 г.

Ситуацията допълнително е затруднена от факта, че много сирийци нямат доверие на свързаните с правителството на Асад организации и отказват да им даряват пари. А те са единствените, допуснати да действат в по-голямата част от страната.

Опасенията са, че повечето от събраните средства ще попаднат под контрола на близки до режима в Дамаск

“Сирийците в чужбина не се чувстват уверени да изпращат дарения на организации, които работят под контрола на президента Асад, въпреки острата нужда”, коментира пред Ройтерс 39-годишният Малат Алзуби, който живее в Лондон.

По думите му причина за недоверието са опасенията, че повечето от средствата, събрани за хората в нужда, всъщност ще попаднат под контрола на близки до режима в Дамаск.

Тези съмнения допълнително бяха засилени от изказване на посланика на Сирия в ООН Басам Сабах, който тази седмица се срещна с генералния секретар на организацията Антониу Гутериш, за да поиска международна помощ.

След срещата Сабах каза пред журналисти, че всяка хуманитарна подкрепа трябва да бъде координирана с Дамаск и да се разпределя от вътрешността на Сирия, а не през турската граница.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG