Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Чудовище". Бивш полицай от Лондон призна 48 изнасилвания на 12 жени


Протестиращи държат плакати срещу престъпленията, извършвани от полицаи, пред сградата на съда, в който се проведе двудневното изслушване на делото срещу серийния изнасилвач Дейвид Карик, Лондон, 6 февруари 2023 г.
Протестиращи държат плакати срещу престъпленията, извършвани от полицаи, пред сградата на съда, в който се проведе двудневното изслушване на делото срещу серийния изнасилвач Дейвид Карик, Лондон, 6 февруари 2023 г.

Бивш служител на полицията в Лондон получи 36 доживотни присъди, след като се призна за виновен в извършването на общо 85 тежки престъпления, включително 48 изнасилвания на 12 жени.

48-годишният Дейвид Карик ще трябва да прекара най-малко 30 години в затвора, преди да може да поиска преразглеждане на наказанието си. Той призна, че е извършвал престъпленията в продължение на 17 години, през които е използвал служебното си положение, за да притиска жертвите си да не подават сигнали.

До изправянето му пред съда се стигна, след като през октомври 2021 г. жена реши да докладва за нападението срещу нея. Това се случи непосредствено, след като друг офицер от полицията беше осъден доживот за убийството на Сара Еверард.

"Държал сте се така, сякаш сте недосегаем. Бил сте уверен и на моменти безмилостен, вярвайки, че нито една жертва няма да преодолее срама и страха си да ви докладва. Доказа се, че в продължение на почти две десетилетия сте се оказал прав", обърна се към Карик съдия Джъстис Чийма-Гръб, цитирана от Гардиън.

Дейвид Карик
Дейвид Карик

По думите ѝ подсъдимият се е възползвал "чудовищно" от позицията си на полицейски служител, която му е дала "изключителни правомощия за принуда и контрол" над жертвите му.

Зловещото влияние на мъже като вас на властови позиции пречи на революцията на женското достойнство

"Тези жени не са слаби. Те са били жертви на вашето престъпно съзнание. Зловещото влияние на мъже като вас на властови позиции пречи на революцията на женското достойнство", добави съдията.

Медийното отразяване на единствената жалба срещу Карик, подадена през есента на 2021 г. и довела до ареста му, провокира и други негови жертви да свидетелстват. Така доказателствата срещу бившия полицай станаха толкова убедителни, че в крайна сметка той се призна за виновен.

Британската полиция смята, че предстои и други жертви на бившия офицер да направят още разкрития, затова разследването срещу него остава отворено.

"Вече не е силният човек с власт"

Жената, чийто първи сигнал доведе до разкриването на дългогодишната престъпна дейност на Карик, присъстваше в съдебната зала при произнасянето на присъдата му. Тя приветства доживотното му наказание с думите: "Вече не е силният човек с цялата власт", съобщи Гардиън.

40-годишната Алис, чието истинско име е променено от съображения за личната ѝ сигурност, коментира пред изданието, че се е "сблъскала със злото" в нощта на 2003 г., когато Карик я е заплашил със служебното си оръжие в апартамента ѝ и я е изнасилил неколкократно. Тогава тя е на 20 години.

"Радвам се, че получи доживот не само за това, което отне от мен, но и за другите жени. […] Той ми отне 20 години, така че заслужава поне доживотна присъда", каза още Алис, изразявайки надежда бъдещите му съкилийници в затвора "да го посрещнат със същото ниво на уважение, каквото той показа към нас".

Протестни плакати пред сградата на съда, който разглевдаяе делото срещу Карик.
Протестни плакати пред сградата на съда, който разглевдаяе делото срещу Карик.
Това, което видях през последните два дни, беше много слаб, побелял старец

"Той няма угризения, никога не е имал", продължи Алис. "Това, което видях през последните два дни, беше много слаб, побелял старец. И се чудех на себе си – от какво се ужасих? Този слаб, дребен мъж, който два дни гледаше в пода. И това, че прояви неуважение, клатейки глава, докато [съдията] изброяваше обвиненията му, беше последната обида."

По време на процеса стана ясно, че двамата са се срещнали в бар и Карик ѝ се е представил като "най-сигурния човек, с когото би могла да бъде".

Бившият полицай се е запознал с друга от своите жертви в специализиран сайт. Тя го описва пред разследващите като "чудовище", когато е пиян. По думите ѝ Карик я е наричал своя робиня и я е карал да домакинства гола пред него. Друга жена разказва, че я е биел с камшик, затварял я е в гардероба за наказание и я е третирал като свое куче.

Преди произнасянето на присъдата лондонската полиция поднесе отново извинения във връзка с аферата. От ръководството на Скотланд Ярд посочиха, че Дейвид Карик "не е трябвало да бъде полицай" и увериха, че са решени да изгонят всички свои служители, които рушат репутацията на полицията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG