Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Пълна липса на прозрачност." Природозащитници оспорват в съда енергийната стратегия на служебния кабинет


Протест на активисти на "Грийнпийс" - България в Гълъбово. Снимката е илюстративна
Протест на активисти на "Грийнпийс" - България в Гълъбово. Снимката е илюстративна

Природозащитниците от “Грийнпийс” – България оспорват в съда стратегията за енергетиката за следващите 30 години на служебното правителство. Организацията съобщи в четвъртък, че внася жалба срещу решението, с което правителството прие документа, във Върховния административен съд.

Според активистите стратегията се основава на погрешно интерпретирани данни и е изготвена при липса на прозрачност. Освен това според тях в документа изобщо липсва стратегия за развитие на възобновяеми източници, каквито другите страни в Европа развиват приоритетно.

“Стратегическата визия страда от липса и на стратегия, и на визия”, каза Меглена Антонова, директор на “Грийнпийс” – България, цитирана в съобщението на организацията.

През януари служебното правителство представи Стратегическа визия за развитие на електроенергийния сектор на България до 2053 г. Документът предвижда изграждането на четири нови ядрени реактора, два от които да заместят 5 и 6 блок на АЕЦ “Козлодуй”. Предлага се още употребата на въглища да започне да се ограничава след 2030 г. Едва тогава се предвижда да започне процесът по декарбонизация - нещо, което Европейската комисия (ЕК) очаква в много по-кратки срокове.

Кабинетът предложи енергийната стратегия да бъде обсъдена и гласувана от парламента. Това не се случи в 48-ото народно събрание, което президентът Румен Радев вече разпусна.

И по-рано експерти са критикували стратегията, предложена от служебното правителство. Според анализ на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) документът “продължава зависимостта от въглища и предвижда неосъществими проекти”.

Според природозащитниците от “Грийнпийс” – България в стратегията “не се залага развитие на ВЕИ, сравнимо с това в Европа”, посочват те. Освен това в документа са заложени “енергийни мегапроекти, без да прилага никакви икономически и практически аргументи за тяхното реализиране”, се посочва в съобщението на организацията. Като пример е посочен бъдещият язовир “Яденица”, за който не е доказано, че може да се осъществи технически.

“В Стратегическата визия има изобилие от неточни и неясни позовавания на факти, анализи и доклади, написани от други лица. Тя е изготвена при пълна липса на прозрачност, няма задължителната екологична оценка, не са изпълнени условията за включването на обществеността в разумни срокове”, каза адвокат Александър Коджабашев, който представлява организацията.

“Не би следвало документи с толкова много недостатъци да бъдат приемани от институциите и да определят стратегическото развитие на важни национални сектори като енергийния.”

“Грийнпийс” - България посочва също, че няма доказателства стратегията на служебното правителство да е съобразена с предходни стратегически документи в тази област.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG