Връзки за достъпност

Извънредни новини

Руската армия претърпя тежки загуби след опит за пробив при Угледар


Снимки от фронта при Угледар
Снимки от фронта при Угледар

Опит за масирана руска атака при украинския град Угледар е завършил с тежко поражение и загуби за руската армия.

Атаката е била водена от пехотен взвод, част от Тихоокеанския флот на Русия. По данни на източници от различни разузнавания украинската отбрана е унищожила десетки бронирани машини, сред които и танкове. Кадри от дрон показват и мащаба на понесените загуби.

Според разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания при отстъплението силите на Москва са изоставили и най-малко 30 непокътнати бронирани машини.

Редица анализатори коментират, че това е една от най-големите загуби на танкове от началото на войната досега.

Угледар се намира около 30 км. югозападно от Донецк. Градът е основен логистичен център в тази част на фронта, а според украинските военни превземането му може значително да улесни завладяването на целия район на Донбас.

В руски канали в различни социални мрежи и приложения неуспешната руска атака предизвиква сериозни критики срещу командването на армията.

На други точки на фронта

В събота украинските сили съобщиха, че са свалили втори руски изтребител в рамките на седмица. По данни на генералния щаб на Киев става въпрос за изтребител СУ-25, който е бил унищожен в района на Бахмут.

По данни на Киев след началото на инвазията през февруари 2022 г. руската армия е загубила 295 самолета, 286 хеликоптера и над 2000 дрона.

Най-тежки остават сраженията край ключовия град Бахмут, където украинските сили успешно отблъскват руските атаки. Офанзивата на руската армия в Донецка област е насочена към няколко точки, но до момента тя не успява да осъществи пробив.

Генералният щаб на украинската армия съобщи и че в последната си масирана атака руската армия е изстреляла над 100 ракети срещу територията на Украйна. Общо 61 от тях са били прихванати. Цел на атаката е била транспортната и енергийната инфраструктура на страната.

За атаката съобщиха и от Москва. По данни на руското Министерство на отбраната целта е била пресичане на възможностите за доставка на западни оръжия за страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG