Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна отблъсква множество атаки на изток. Русия има "малки победи" до Бахмут


Украински военни по улица в град Бахмут, Донецка област, Украйна, 12 февруари 2023 г.
Украински военни по улица в град Бахмут, Донецка област, Украйна, 12 февруари 2023 г.

Украинските сили съобщиха във вторник, че са отблъснали руски атаки в дузина населени места в източната и североизточната част на страната. Те са нанесли "значителни загуби" на руските войски.

Руските сили от месеци се опитват да превземат стратегически градове, включително опустошения Бахмут, който претърпя тежък артилерийски обстрел в понеделник.

Русия е нанесла 32 въздушни удара и две ракетни атаки през изминалия ден, каза Генералния щаб на украинските въоръжени сили.

Според всекидневния доклад на британското разузнаване през последните три дни руската наемническа група "Вагнер" е "постигнала допълнителни малки успехи" около северните покрайнини на град Бахмут в Донбас както и в село Красна Гора. Превземането на Бахмут ще даде на руските сили нов плацдарм в района на Донецк.

"Русия вероятно има за цел да обърне някои от успехите, постигнати от украинските сили през септември-ноември 2022 г.: има реалистична възможност тяхната непосредствена цел да е да напреднат на запад до река Жерберец", каза британското министерство на отбраната в ежедневния си бюлетин.

Украинският президент Володимир Зеленски каза във вечерното си обръщение в понеделник, че се е срещнал през деня с военни командири, за да обсъдят отбраната на Донецка и Луганска области, както и южната част на Украйна, включително Одеса.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг подкрепи казаното от властите в Киев, че е започнала голяма нова руска офанзива. Пред репортери в Брюксел в понеделник Столтенберг каза, че западният военен алианс не вижда "никакви признаци" руският президент Владимир Путин да се готви за мир.

Министрите на отбраната на НАТО ще започнат двудневна среща в Брюксел във вторник след среща в Германия на така наречената група Рамщайн, в която са включенидесетки страни, които доставят оръжие на Киев.

Очаква се групата да обсъди възможна допълнителна военна помощ, тъй като Украйна призовава съюзниците си да предоставят бойни самолети и ракети с голям обсег. Столтенберг каза, че въпросът за самолетите ще бъде обсъден на срещата на НАТО, в която ще участва и украинският министър на отбраната Алексий Резников.

Киев очаква широка офанзива, която би могла да се насочи не само към регионите Донецк и Луганск на изток, но също така и към Харковска област в североизточната част на Украйна и Запорожка област на югоизток.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG