Връзки за достъпност

Извънредни новини

Русия отрича, че планира дестабилизация на Молдова. САЩ и ЕС изразиха подкрепа за Кишинев


Президентът на Молдова Мая Санду
Президентът на Молдова Мая Санду

Русия отрича, че подготвя заговор за дестабилизиране на Молдова. Това стана ясно от изявление на руското външно министерство от вторник.

Ден по-рано президентът на Молдова Мая Санду каза, че е получила документи от украинските разузнавателни служби, които показват, че Москва планира действия срещу страната ѝ, като използва агенти провокатори, които да атакуват правителствени сгради под прикритието на обществени протести.

"Подобни твърдения са напълно неоснователни и неподкрепени с доказателства", казва руското външно министерство в изявлението. Русия също така обвинява Украйна, че се стреми да повиши напрежението между Москва и Кишинев и да въвлече Молдова "в тежка конфронтация с Русия".

Белият дом нарече съобщенията за възможен преврат "дълбоко обезпокоителни". Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби каза в понеделник, че макар те да не са независимо потвърдени, "със сигурност не излизат извън границите на руското поведение и ние абсолютно подкрепяме молдовското правителство и молдовския народ".

Молдова е под все по-силен натиск от Русия преди насрочената през юни среща в Кишинев на Европейската политическа общност на страните от ЕС и техните политически съюзници. Това каза върховният представител на Съюза по външната политика и сигурността Жозеп Борел във вторник преди началото на заседанието на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел.

Пресконференцията на Санду в понеделник се проведе в условията на правителствена криза, след като на 10 февруари министър-председателката Наталия Гаврилита подаде оставка.

Веднага след това Санду назначи Дорин Речан, свой съветник по отбраната и сигурността, за ръководител на ново правителство.

Предполагаемият план стана известен на 9 февруари, когато украинският президент Володимир Зеленски каза на среща на върха на ЕС в Брюксел, че Киев е "прихванал план за унищожаване на Молдова от руското разузнаване".

Според Зеленски планът е бил много подобен на този, разработен от Русия за превземане на Украйна. Той добави, че не знае дали Москва в крайна сметка е наредила да бъде осъществен.

В понеделник Санду каза, че този план включва "диверсанти с военна подготовка и маскирани в цивилни дрехи" и че са открити инструкции за граждани от Сърбия, Русия, Беларус и Черна гора да влязат в Молдова, за да го изпълнят.

Според Санду целта на Русия е била да смени "легитимната власт от Кишинев с нелегитимна", както и да осуети усилията на Молдова за европейска интеграция и да използва Кишинев във войната на Русия срещу Украйна.

Санду добави, че антиправителствените демонстрации, които се проведоха в Молдова от септември до ноември, също са били част от усилията за подкопаване на страната. Протестите, организирани от приятелски настроената към Русия партия "Шор", призоваваха за предсрочни избори и за оставката на прозападната Санду.

"Опити за подкопаване на държавата имаше и през миналата есен, но те не постигнаха целите си благодарение на бързите действия на нашите институции за сигурност и обществен ред", каза Санду. "През есента вниманието беше насочено към енергийната криза, която трябваше да предизвика голямо недоволство сред населението и да доведе до насилствени действия."

Санду призова държавните институции да проявят "максимална бдителност", а парламентът бързо да приеме законопроекти, насочени към засилване на ролята на Службата за разузнаване и сигурност на Молдова (SIS) в предотвратяването и противодействието на вътрешни и външни заплахи за сигурността на страната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG