Връзки за достъпност

Извънредни новини

Европарламентът одобри забрана за нови коли на бензин и дизел след 2035 г.


Коли на бензиностанция. Снимката е илюстративна.

Европейският парламент официално одобри законодателство, с което на практика се забранява продажбата в ЕС на нови коли, задвижвани с бензин и дизел, от 2035 г. Това съобщи Ройтерс във вторник, като целта е да се ускори преминаването към електромобили, както и борбата с климатичните промени.

Ключовото законодателство изисква до 2035 автомобилостроителните компании да постигнат 100-процентово намаляване на въглеродните емисии от продаваните нови коли. Така на практика ще бъде преустановена продажбата на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене в рамките на Съюза.

Документът поставя оюе една цел - свиване с 55% на въглеродните емисии от колите, продадени след 2030 г., спрямо нивата от 2021 година. Тази цел е по-висока от действащата в момента, която е на ниво 37,5%.

По думите на докладчика Ян Хойтема оперативните разходи за електрически автомобил вече са по-ниски от оперативните разходи за кола с двигател с вътрешно горене. Спроед него решаващо значение ще има това на потребителите да бъдат предложени повече достъпни електромобили.

Европейските страни договориха мерките с ЕП през октомври 2022 г., като преди това трябваше да получат официално одобрение, за да влязат в сила. Окончателното им потвърждаване се очаква през март.

Също така според законодателството емисиите на новите миниванове ще трябва да бъдат намалени със 100% до 2035 г., а до 2030 г. - с 50% спрямо нивата от 2021 година.

До декември 2026 г. Европейската комисия (ЕК) ще наблюдава разликата между нормите за допустимо замърсяване и за потреблението на гориво и енергия във всекидневието.

Предвижда се постепенното отпадане на подпомагането на производителите на незамърсяващи или нискозамърсяващи превозни средства. От 2025 г. до 2029 г. производителите ще получават подкрепа, ако продават 25% "чисти" автомобили (17% за новите микробуси), като от 2030 г. тази мярка ще бъде премахната.

Много европейски автомобилни компании вече обявиха инвестиции в електрификация на моделите си. Водещият европейски автомобилостроител "Фолксваген" (Volkswagen) миналата година обяви, че от 2033 г. марката ще произвежда в Европа само електрически модели.

Новото законодателство на ЕС срещна съпротива от някои представители на бранша и отделни държави, когато беше представено през юли 2021 година. Вследствие на това бяха включени възможности за известна гъвкавост.

Една от тях е малките автомобилостроители, произвеждащи под 10 000 коли годишно, да могат да договарят по-ниски цели до 2036 година.

Законодателството е част от по-широк пакет на ЕС за по-строги мерки в областта на борбата с климатичните промени.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG