Връзки за достъпност

Извънредни новини

Инсинератор за горене на отпадъци в София няма да има, засега


Кметът на София Йорданка Фандъкова

Инсинератор за изгаряне на RDF-отпадъци (раздробени различни видове отпадъци) в София няма да има засега. Обществената поръчка за изграждането му е прекратена от възложителя "Топлофикация София", съобщи на пресконференция кметът на София Йорданка Фандъкова.

Заради обжалване на процедурата за изпълнител на РДФ-инсталацията, тя няма да се реализира с парите от оперативната програма "Околна среда", а ще се търси финансиране от други европейски програми, каза Фандъкова.

Обществената поръчка на стойност 292 млн.лева без ДДС беше спечелена от консорциума "RDF Файърд пауър плант София 2021", в който влизат българската фирма "Микс констракшън", три китайски и една турска. Изборът беше обжалван от втория в класирането - "Джи Си Ар" на Богомил Манчев, експерт по ядрена енергетика, припомня "Дневник".

Върховният административен съд реши, че класираният на първо място консорциум не отговаря на изискванията на търга и посочи втория като най-подходящ. Така фирмата на Манчев остана единствена, което е определено от съда като липса на конкуренция.

Проектът за инсинератор се финансира по оперативната програма "Околна среда" и трябваше да бъде завършен до края на 2023 г. Заради обжалването на няколко инстанции обаче обществената поръчка беше забавена с 2 години и "Топлофикация София" е преценила, че срокът е непосилен за изпълнението й и я е прекратила.

Проектът за инсинератора предвиждаше той да се изгради в ТЕЦ "София", който е на 2 км от центъра на града. Експерти еколози предупредиха, че това е опасно за здравето на хората. Срещу проекта протестираха природозащитници, а през 2020 г. групата на "Демократична България"(ДБ) в Столичния общински съвет внесе предложение за местен референдум дали да се строи инсинераторът. С гласовете на ГЕРБ обаче предложението беше отхвърлено.

В съобщение до медиите в четвъртък ДБ припомня, че отдавна е предупредила, че строителството на завод за изгаряне на отпадъци в центъра на София е "вреден и ненужен проект".

В момента битовите отпадъци на столицата се преработват в специализиран завод в село Яна, където се изсушават и превръщат в RDF-гориво. То трябваше да се изгаря в инсталация в ТЕЦ-София и с добитата енергия да се отопляват 70 хиляди домакинства. Занапред това гориво ще се превозва до пещите на "Девня цимент", каза Фандъкова.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG