Връзки за достъпност

Извънредни новини

Телата на 18 мигранти бяха открити в камион край София


Телата са намерени в изоставен товарен автомобил край село Локорско, 17 февруари 2023 г.
Телата са намерени в изоставен товарен автомобил край село Локорско, 17 февруари 2023 г.

Телата на 18 мигранти бяха намерени в камион край село Локорско близо до София, съобщи БТА в петък. По предварителни данни на МВР те са починали от задушаване.

В болниците "Пирогов", Св. Анна, ВМА и "Царица Йоанна-ИСУЛ" са били приети други от мигрантите, които са оцелели. Здравният министър Асен Меджидиев съобщи, че част от тях са в много тежко състояние, били са премръзнали и дехидратирани.

Меджидиев каза още, че в близост до камиона са открити и 23-ма мигранти в по-леко здравословно състояние, като на тях също ще бъде оказана медицинска помощ.

Предполага се, че в камиона е имало общо около 40 души. Товарният автомобил е бил изоставен, а шофьорът е избягал. БТА съобщава, че хората вероятно са се возели в изграден тайник под превозван дървен материал.

По първоначални данни в полицията е подаден сигнал за изоставения камион около 14:15 часа. В момента се изясняват точните причини за смъртта на починалите, както и пътят, по който бежанците са преминали.

От прокуратурата съобщиха, че националното следствие поема разследването за случая. На място пристигна заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, като и градският прокурор на София Илияна Кирилова.

През 2015 г. при подобен случай в изоставен камион в Австрия бяха открити телата на 71 мигранти. Тогава четирима трафиканти на хора бяха осъдени на доживотен затвор, сред които афганистанец - лидер на групата, и трима българи съучастници.

Те бяха признати за виновни в организиран трафик на хора и непредумишлено убийство. Те са отказали да спрат хладилния камион и да отворят вратите, за да влезе въздух, въпреки молбите на хората, натъпкани вътре.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG