Връзки за достъпност

Извънредни новини

Седем души са задържани заради починалите мигранти в камион


Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов беше на мястото на инцидента в петък.
Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов беше на мястото на инцидента в петък.

Седем души са арестувани, след като в петък в страната бяха открити 18 мигранти, умрели от задушаване в камион. Това съобщи в събота служител от българското вътрешно министерство, предаде Франс прес.

През деня в петък край софийското село Локорско бяха намерени телата на 18 мигранти, починали от задушаване в камион. На място е имало и други 34 души, които са откарани в болници в София. Някои от тях са били в тежко здравословно състояние, съобщиха от МВР.

Според първоначалните данни от разследването става дума за каналджийска дейност. Камионът е превозвал незаконно 52 души, скрити под дървен материал, вероятно афганистански мигранти, пристигнали от Турция.

По информация на прокуратурата дотук е установено, че мигрантите са преминали границата с помощта на стълба, прекарали са няколко дни в гората край град Ямбол и след това са натоварени на камиона. Оцелелите казват, че са от Афганистан. Това съобщи зам.-главният прокурор Борислав Сарафов в петък.

Трима души бяха арестувани още в петък в района на София, като един от тях е задържа на около 5 километра от изоставения камион, съобщи БНР. В Бургас също в петък вечерта е задържан и собственикът на камиона, каза директорът на Главна дирекция „Национална полиция“ Атанас Илков.

Впоследствие са задържани още поне трима души в Бургас, Каблешково и Карнобат, съобщават БНТ и бТВ като се позовават на свои източници.

Българският гражданин, който е подал сигнала на полицията в петък, казва в итервю по бТВ, че случайно е минавал от там и мигрантите извън камиона сами са поискали помощ от него.

Огледите на разследващите на място продължават вече 20 часа и периметърът е отцепен от полицията. В няколко населени места в страната са претърсени адреси и разпитвани хора, съобщиха още от прокуратурата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG