Връзки за достъпност

Извънредни новини

"За забавление или храна". Как украински военни спасиха питон от горящ руски танк


Питонът Купянск
Питонът Купянск

Войната в Украйна донесе смърт и опасност не само за хиляди хора, но и за много животни. Доброволци вече цяла година спасяват и се грижат за оцелели домашни любимци, чиито стопани са загинали или са били принудени да ги изоставят.

Понякога обаче съдбата на някои животни, попаднали в ръцете на руски войници, се оказва по-сложна. Такава е и историята на един питон.

Той се казва Купянск и от известно време живее в дома на харковския зоолог Дмитрий Шабанов. Кръстен е на град Купянск, който беше освободен от украинските военни в началото на септември.

Тогава те спасяват и питона - намерен в горящ руски танк, поразен от украинската армия. Как точно голямата змия е попаднала там и какво е било правено с нея, не се знае.

Военните, които са спасили животното, обаче разказват, че боец от Въоръжените сили на Украйна на име Богдан обезвредил два вражески танка, които обстрелвали позициите им по време на битка в гората в Харковска област. Под една от пламтящите бронирани машини боецът забелязал питона.

"Възможно е да е изпълзял до танковете, за да се стопли, но не изключвам да е бил откраднат за забавление или храна. Често намирахме кучешки кожи и кости на руските позиции", разказа Богдан пред телевизионния канал "Обществен Харков".

Военният занася питона в дома си в Харков, но признава, че се е страхувал от него. Освен че огромната змия трябва да бъде хранена, Купянск изисква и специални грижи.

"Приятел ми каза, че момчетата в Купянск търсят място. По някое време ми се обади един човек и каза, че ще пристигне в моя район, но не може лично да донесе питона, защото го е страх от него", разказва Дмитрий Шабанов - зоолог и професор в Харковския университет "Каразин", пред кореспондент на Current Time.

Сега Купянск живее в дома на проф. Шабанов и се чувства добре. Впоследствие се оказва, че истинското му име е Петя.

Змията се оказва бившият домашен любимец на Валентина Литвинова, която работи хотелски комплекс. Тя вижда историята на питано по телевизията и се свързва с журналистите. По думите ѝ Петя е на почти 20 години.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG