Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Важен знак на подкрепа". Байдън изненадващо посети Киев


Президентът на САЩ Джо Байдън и украинският президент Володимир Зеленски, Киев, 20 февруари.
Президентът на САЩ Джо Байдън и украинският президент Володимир Зеленски, Киев, 20 февруари.

Президентът на САЩ Джо Байдън направи изненадващо посещение в Киев в понеделник. Там той обяви допълнителна помощ от 500 млн. долара от САЩ, която ще се състои от снаряди за гаубици, противотанкови ракети, радари за въздушно наблюдение и друга помощ, като няма да включва нови модерни оръжия.

Посещението се случва броени дни преди първата годишнина от нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари. До момента Вашингтон беше подпомогнал Киев с над 50 милиарда долара.

Американският президент се срещна с украинския си колега Володимир Зеленски в двореца "Мариински" в центъра на украинската столица в знак на подкрепа в момент, когато западните съюзници се стремят да представят единен фронт срещу Русия.

"Една година по-късно Киев устоява", каза Байдън. "И Украйна стои. Демокрацията стои. Американците са с вас и светът е с вас."

"Докато светът се подготвя да отбележи годишнината от бруталното нахлуване на Русия в Украйна, аз съм в Киев днес, за да се срещна с президента Зеленски и да потвърдя отново нашия непоколебим и непоклатим ангажимент към демокрацията, суверенитета и териториалната цялост на Украйна", каза Байдън по-рано в изявление, с което отбеляза необявеното посещение.

"Когато Путин започна инвазията си преди почти една година, той смяташе, че Украйна е слаба, а Западът е разделен. Мислеше, че може да ни надвие. Но той жестоко сгреши", добави американският президент.

Байдън каза още, че ще обяви и нова доставка на "критично важно оборудване" за Украйна, включително артилерийски боеприпаси, противотанкови системи и радари за въздушно наблюдение, които да помогнат за защитата на украинците от въздушни бомбардировки.

По негови думи по-късно тази седмица Вашингтон ще обяви допълнителни санкции срещу елити и компании, "които се опитват да избегнат или подкрепят руската военна машина".

Зеленски каза, че посещението на американския президент е "изключително важен знак на подкрепа за всички украинци". "Точно сега в Украйна се решава съдбата на международния ред", добави той по-късно и определи преговорите с Байдън за ново оръжие като "много плодотворни".

Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан каза, цитиран от Асошиейтед прес, че е уведомил Москва за посещението на Байдън в Киев малко преди отпътуването му от Вашингтон, за да се избегне всякаква възможна грешка, която би могла да доведе до пряк конфликт между двете ядрени сили.

Това е втората среща между Байдън и Зеленски от средата на декември насам, когато Зеленски отлетя за Вашингтон, за да си осигури непрекъсната подкрепа от страна на Съединените щати в условията на руската инвазия.

По-късно на 20 февруари Байдън се очаква да пристигне в Полша, където ще се срещне със съюзниците на САЩ в Европа, за да ги увери в ангажимента на САЩ към европейската сигурност и към продължаване на помощта за Украйна.

Посещението идва в момент, когато украинските власти обявиха въздушна тревога в цялата страна.

През последните дни официални лица в столицата Киев предупредиха за повишен риск от нападения от страна на Русия с наближаването на годишнината от нахлуването ѝ в Украйна на 24 февруари миналата година.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG