Връзки за достъпност

Извънредни новини

Окончателно. ВКС отмени възможността за смяна на пола


Жена с предпазна маска в цветовете на движението на транссексуалните. Снимката е илюстративна
Жена с предпазна маска в цветовете на движението на транссексуалните. Снимката е илюстративна

Върховният касационен съд (ВКС) постанови със свое решение, че транссексуалните хора в България не могат юридически да сменят пола си. Документът беше публикуван на сайта на ВКС в понеделник. Решението е разделило съдиите от Гражданската колегия на ВКС, то е подкрепено от 28 върховни съдии и е подписано с особено мнение от 21.

Специализираният правен сайт news.lex.bg припомня, че досега това беше възможно, като съдиите се позоваваха на Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), на съдебната практика на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), както и на Закона за българските документи за самоличност.

Последният предвижа, че "при промяна на имената, единния граждански номер, пола, гражданството или при настъпили съществени и трайни изменения на образа лицето е длъжно да подаде заявление за издаване на нови български лични документи в срок до 30 дни".

Според решението на ВКС от понеделник "полът е детерминиран по рождение и се изгубва със смъртта, като "понятието "пол" има смислово приложение и обуславя конституционния статус на физическите лица във връзка със социалните отношения и конкретно с институтите на брака, семейството и майчинството".

То гласи още, че промяната на данните в съставените актове за гражданско състояние на транссексуален човек ще се отрази на гражданскоправния статус на други лица, включително непълнолетни и недееспособни, поставени под специална закрила (децата на молителя), както и на брачния партньор, пишат върховните съдии. Българското право не допуска родители или съпрузи от един и същи пол.

Според практиката на Съда на Европейския съюз (СЕС) правното уреждане на гражданското състояние и на брака е в автономията на държавите членки.

Решението на ВКС идва, след като през 2021 г. Конституционният съд (КС) извърши задължително тълкуване на понятието „пол“, с което на практика прие, че то следва да се разбира само в биологичния му смисъл, а не и в смисъла на социална роля. През 2018 г. КС отсъди, че според основния закон социалната роля на жените е да бъдат майки.

Малко след като стана известно решението на ВКС, лидерът на БСП Корналия Нинова поздрави съда за това. Тя от години се обявява против "джендър идеологията" по нейни думи. С този мотив през 2020 г. тя се противопостави на ратифицирането на Истанбулската конвенция за превенция на насилието над жени.

БСП и управляващите по това време "Обединени патриоти" твърдяха, че конвенцията предвижда въвеждане на "трети пол". Подобно нещо не се споменава в текста на документа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG