Връзки за достъпност

Извънредни новини

Директорите на "Ел Би Булгарикум" и Държавната консолидационна компания се обвиняват взаимно в нарушения


Бившият изпълнителен директор на „Ел Би Булгарикум“ Николай Маринов.
Бившият изпълнителен директор на „Ел Би Булгарикум“ Николай Маринов.

Изпълнителният директор на държавната компания "Ел Би Булгарикум" Николай Маринов беше освободен, след като бяха намалени цените на млечните продукти във фирмените магазини на дружеството. Принципалът на фирмата - Държавната консолидационна компания (ДКК), съобши, че той е уволнен поради "редица сигнали за нарушения". Маринов отрече всички обвинения и каза, че ще заведе иск за възстановяване в длъжност.

По думите на Николай Маринов е бил пристискан от служебния министър на икономиката Никола Стоянов да внася прясно и сухо мляко от Унгария на завишени цени. Той му е дал и оферта за сделката, в която била посочена масленост от 3,5% на вносното мляко при норма от 3,6%.

На пресконференция в сряда Маринов каза още, че посочената в офертата цена била 1,45 лева, а компанията е купувала прясно мляко от Видин за 1,15 и за 1,30 лева. Той добави, че върху него е оказан натиск да прекрати договори с български фирми.

В понеделник, часове преди да бъде уволнен, Николай Маринов съобщи, че държавната млекопреработвателна компания "Ел Би Булгарикум" намалява цените на млечните продукти във фирмените си магазини. Цените на млеката поевтиняват с между 5 и 10%, а на кашкавала и сиренето - с над 30%. Маринов призова и големите хипермаркети да последват примера й.

Преди това вече бившият директорът на държавната фирма каза пред bTV, че големите търговски вериги налагат на местните доставчици такса „вход“ и други видове такси. По думите му те и оскъпяват продуктите, а също така налагат обвързващи условия тези доставчици да не продават на по-ниски цени в други търговски обекти. Поради тази причина "Ел Би Булгарикум" е принудена да продава на високи цени и във фирмените си магазини, по думите на Маринов.

Изказването му идва на фона на държавна проверка за спекула при цените на хранителните продукти. Пред БНТ служебният министър на земеделието Явор Гечев каза, че има пазарни аномалии и спекула при търговията на дребно.

"Няма точно определение на спекула, но мога да ви кажа аномалии всякакви - най-много се наблюдават при млечните продукти", каза той.

Обвиненията и обясненията

ДКК разпространи писмо до медиите, в което, позовавайки се на постъпила в компанията информация, веднага след избирането му на поста Николай Маринов купува моторни превозни средства. В сигнала се твърди, че сумата за превозните средства е силно завишена.

Пред БТА Маринов каза, че тези превозни средства са одобрени от ДКК по бизнес програма и сумата от 850 000 лева, която тя е одобрила, е за три превозни средства - млековоз и два камиона.

От ДКК пишат, че малко след встъпването на Маринов в длъжност, "Ел Би Булгарикум" започва да купува суровина от фирма, която е новорегистрирана (през декември 2022 г.). "Има индикации, че цената, на която доставят млякото, е силно завишена", пише ДКК.

"Напротив, точно обратното е - цената е с около осем стотинки по-ниска от (тази на) доставчиците, които са били до момента", каза Маринов.

Маринов добави, че всички продукти на дружеството са с високо качество и в базата във Видин "няма некачествен кашкавал, както твърди ДКК".

Дружеството да бъде доведено до фалит?

Подобни изказвания, както и заповед за преустановяване на всички плащания от страна на компанията, според Маринов, говорят за желание дружеството да бъде доведено до фалит.

На пресконференцията в БТА Маринов каза, че системно е имало вмешателство в оперативното ръководство на компанията.

Той добави, че четири пъти е информирал ресорния министър със съответните докладни, в които са описани всички опити на ръководството на ДКК да се намесва в управлението на дружеството в негов ущърб.

Маринов отрече и че намалението във фирмените магазини на "Ел Би Булгарикум" е обявено в деня (20 февруари), в който Маринов е бил освободен, като показа своя заповед за намалението от 17 февруари.

Заедно с Маринов от длъжността председател на Съвета на директорите на "Ел Би Булгарикум" ЕАД беше освободена и Невена Петрова.

На мястото на Маринов е назначен Владимир Русев, бивш депутат от "Има такъв народ" (ИТН).

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG