Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съветският паметник в София осъмна изпочупен в деня на създаването на Червената армия


Пораженията по Паметника на Съветската армия в София.
Пораженията по Паметника на Съветската армия в София.

Паметникът на Съветската армия е бил изпочупен в нощта срещу четвъртък. Няколко от лицевите плочи, на които личи надписът "На Съветската армия освободителка от признателния български народ", са счупени и откъртени.

По информация на БНР предполагаемият извършител е бил в района на монумента, когато на мястото са пристигнали полицаи. От МВР потвърдиха, че по случая е задържан 61-годишен мъж, който е счупил плочите с чук.

Преди да бъде отведен, той е заявил пред журналисти, че е счупил плочите в знак на протест срещу непредизвиканата военна инвазия на Русия в Украйна. В петък се навършва точно една година от началото на пълномащабната война.

На 23 февруари пък се отбелязва 105-годишнината от създаването на Червената армия. Тя е основана на този ден през 1918 г. като за неин основател се смята Лев Троцки.

През 1946 г. Червената армия е прекръстена на Работническо-селска червена армия, а след това е преименувана на Съветска армия.

Съветският паметник много пъти е ставал обект на посегателства в знак на протест срещу руското влияние в България и руската агресия в Украйна.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG