Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Моят протест е срещу режима на Путин". Счупените плочи от съветския паметник ще бъдат премахнати


Счупените преди ден няколко плочи от фасадата на Паметника на Съветската армия трябва да бъдат премахнати, защото създават опасност за преминаващите хора. Това съобщиха от Столичната община в петък. Предстои кметът Йорданка Фаднъкова да издаде заповед за това.

Софийската районна прокуратура (СРП) вече разследва случая, а задържаният преди ден 61-годишен мъж е освободен. Това съобщиха от пресцентъра на столичната полиция пред Свободна Европа в петък. Образувано е досъдебно производство за повреждане на чуждо имущество. Този текст от Наказателния кодекс предвижда до 5 години затвор.

Преди ден стана ясно, че няколко плочи от съветския паметник са счупени с чук и частично откъртени. Това се случи в навечерието на първата годишнина от началото на руската инвазия в Украйна.

Изпратеният на мястото полицейски патрул намира 61-годишен мъж, който по информация на "Дневник" е признал пред журналисти, че е увредил монумента като протестен акт срещу руската агресия.

На същия ден, 23 февруари, се отбелязваше 105-годишнината от създаването на Червената армия. Тя съществува от 1918 г. като за неин основател се смята Лев Троцки.

"Основният ми протест е срещу войната"

Задържаният за 24 часа мъж е пенсионираният учен Светлозар Раянов. Той потвърди в петък пред сайта "Фактор", че е счупил с боен чук плочите с уточнението, че след това не се е крил, когато са го потърсили от полицията. По думите му все още не са му повдигнати обвинения.

"Основният ми протест е срещу войната, която Русия води срещу Украйна, но датата съвпадна и с деня на Червената армия, който се отбелязва на 23 февруари и сега се води Ден за защита на отечеството", каза Раянов, който е доктор на природните науки от Техническия университет в Дрезден.

По думите му другият мотив за акцията му е свързан с факта, че надписа на съветския паметник не отговаря на истината: "Ако там пишеше, че е посветен на Съветската армия от признателната БКП, нямаше да имам нищо против, но да се злоупотребява с целия народ - не е коректно."

Той добави, че почита памет на на руските воини, участвали в Освобождението на България от османско владичество и няма нищо против Русия и руснаците, но протестира срещу управлението на Владимир Путин.

"Моят протест е срещу режима на Путин, срещу войната, която той води срещу Украйна, а и срещу собствения си народ."

Москва нарече случая "богохулна постъпка"

Междувременно руското посолство в София публикува във Фейсбук своя остра позиция по повод счупените плочи на монумента. Представителството на Москва нарече този акт "богохулна постъпка".

"С богохулната си постъпка вандалите оскърбиха не само подвига на съветските воини, освободили България от нацизма, но и хиляди техни съграждани антифашисти, дали живота си, за да остане българинът свободен народ и да няма място за "кафявата чума" в света", се казва в позицията.

Москва настоява българските власти да възстановят нанесените щети по паметника и да накажат отговорните.

Свободна Европа отправи писмени въпроси до Софийската районна прокуратура по случая - дали на Раянов ще бъде повдигнато обвинение, както и каква мярка за неотклонение му е определена. Все още не сме получили отговори.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG