Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът отмени решението на ЦИК, което "засекретява" резултата от машинното гласуване


Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 2 април
Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 2 април

Административният съд в София-град отмени спорното решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) за начина, по който ще се отчитат резултатите от вота на 2 април от секционните избирателни комисии.

Според решението в протоколите от броенето трябваше да се записва само общият резултат от гласуването с хартиени бюлетини и с машини, но не и колко гласове са получени по единия и по другия начин.

Решението беше взето на 20 февруари с 11 гласа от 15-членната комисия при необходими поне 10. "За" гласуваха представителите, номинирани от ГЕРБ, ДПС, БСП и двама от "Има такъв народ".

В резултат един от двамата говорители на ЦИК - Цветозар Томов (номиниран от ДБ), се оттегли от тази си функция, защото не може да защитава публично подобни решения. Той каза, че така ще се застраши честността и сигурността на изборния процес и на практика се "засекретява" резултатът от машинния вот.

Коалицията „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ и новата коалиция „Левица“, в която участват формацията на Мая Манолова "Изправи се.БГ", "Движение 21" на Татяна Дончева, АБВ на Румен Петков и други бивши социалисти, веднага обжалваха решението на ЦИК. Те се мотивираха, че има риск вотът да бъде опорочен.

Административният съд определи на открито заседание, че жалбите са основателни. Сега ЦИК трябва отново да определи как ще се попълват финалните протоколи с резултатите от секционните избирателни комисии. Другият вариант е ЦИК да обжалва пред Върховния административен съд.

Възможно е да бъде прието предложението на зам.-председателя на комисията Росица Матева (номинирана от "Изправи се.БГ) в протоколите, които се попълват в секциите, да има три графи: за броя на хартиените бюлетини, за броя на машинните бюлетини и за общия брой от двата вида гласуване. Именно това предложение на Матева, което е по идея на Обществения съвет към ЦИК, бе отхвърлено в понеделник.

Въпреки че излъчените от партията членове на ЦИК гласуваха "за" отмененото от съда решение, от ГЕРБ обявиха, че нямат нищо общо и че молят изборната комисия да го преосмисли.

Не е ясно как ще гласуват излъчените от ДПС, БСП и ИТН след решението на съда, ако казусът се върне в ЦИК. Аргументът досега беше, че със записването само на сбора от преброените подадени бюлетини ще се опростят изборните протоколи и това предпазва от грешки. Отхвърлиха и аргументите за ограничаване на прозрачността на вота чрез отмененото от съда решение.

ЦИК взима решения с мнозинство от 2/3 от състава си или с поне 10 гласа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG