Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нов трус е усетен в Турция. Властите разследват над 600 души за незаконно строителство


Мъж закача балони на отломките на срутена сграда в Антаркия като символ на жертвите на земетресението. Снмиката е от 21 февруари
Мъж закача балони на отломките на срутена сграда в Антаркия като символ на жертвите на земетресението. Снмиката е от 21 февруари

Ново земетресение с магнитуд 5,3 по скалата на Рихтер е усетено в Централна Турция в събота, съобщи БНР. В същото време турските власти съобщиха, че разследват над 600 души заради некачественото строителство, което се смята за основна причина за големия брой на жертвите след силните трусовете на 6 февруари.

Новото земетресение в събота е усетено в 13:27 часа местно време (12:27 часа българско време) в район между градовете Обрук и Бор в окръг Нигде, Централна Турция, показва справка на сайта на сеизмологичната обсерватория Кандилли в Истанбул.

То идва на фона на засилена сеизмична активност в Турция след двата труса с магнитуд 7,7 и 7,6 по Рихтер с епицентър в окръг Кахраманмараш на 6 февруари. Според турската Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации след земетресението са регистрирани над 9000 вторични труса.

В събота министърът на правосъдието на Турция Бекир Боздаг съобщи, че властите са започнали разследвания срещу 612 заподозрени за некачествено строителство, нарушаващо законовите изисквания. Задържани са 184 души, сред които са строителни предприемачи и собственици на сгради, каза Боздаг.

Над 170 хиляди сгради се сринаха или бяха сериозно повредени при земетресенията на 6 февруари. Експерти казват, че много от срутените постройки са били изградени с некачествени материали и методи, неотговарящи на държавните стандарти. Опозицията обвини правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган, че не е наложило строителните разпоредби.

Броят на жертвите в Турция и Сирия след разрушителните земетресения надхвърли 50 000 души, показват най-новите данни, цитирани от световните агенции. Броят на жертвите в Турция е нараснал до 44 218 към петък вечерта. Жертвите в Сирия са достигнали 5914.

Само в Турция от района на бедствието са евакуирани близо 530 000 души.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG