Връзки за достъпност

Извънредни новини

Турция съобщи за нов трус, един загинал и над сто ранени


Спасители опитват да достигнат хора, затрупани под отломките на срутена сграда в провинция Малатия, Турция, вторник, 7 февруари 2023 г.
Спасители опитват да достигнат хора, затрупани под отломките на срутена сграда в провинция Малатия, Турция, вторник, 7 февруари 2023 г.

В югоизточната част на Турция в понеделник беше засечен нов трус, съобщиха турските власти, цитирани от международни агенции. Загинал е един човек, 110 са били ранени и има 29 срутени сгради.

Земетресението е било с магнитуд 5,6 и дълбочина 6,15 км, като центърът му е бил в малкия югоизточен град Йесилюрт в провинция Малатия. Районът беше един от засегнатите от силното земетресение на 6 февруари, което отне живота десетки хиляди души в Турция и Сирия.

Юнус Сезер, ръководител на турския орган за управление на бедствия и извънредни ситуации AFAD, каза на пресконференция, че спасителни екипи са били разположени в пет сгради. След труса AFAD публикува ново предупреждение в Туитър, в което призовава хората да не влизат и дори да не стоят близо до повредените сгради в зоната на земетресението.

През последните три седмици в региона са регистрирани четири нови земетресения, както и 45 вторични труса с магнитуд между пет и шест по думите на генералния директор на AFAD за земетресенията и намаляването на риска Орхан Татар. "Това е много необичайна активност", каза той.

В неделя AFAD съобщи, че броят на жертвите на опустошителното земетресение отпреди три седмици е нараснал на 44 374 души. Така общият брой на загиналите в Турция и съседна Сирия надхвърля 50 000 души.

Повече от 160 000 сгради с 520 000 апартамента се срутиха или бяха сериозно повредени в Турция от бедствието, което е най-тежкото в съвременната история на страната.

Според експерти много от срутените постройки са били изградени с некачествени материали и методи, неотговарящи на държавните стандарти. Опозицията обвини правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган, че не е наложило строителните разпоредби.

Новините за земетресенията през февруари идват на фона на предстоящи президентски и парламентарни избори в страната през следващите месеци.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG