Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Решителен пробив". Великобритания и ЕС предоговориха търговските отношения със Северна Ирландия


Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен и британският премиер Риши Сунак

Великобритания и ЕС постигнаха съгласие по въпроса за промяна на договореностите относно търговските отношения със Северна Ирландия след Брекзит. Това се се случи след среща между председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен и британския премиер Риши Сунак.

В основата на проблема между двете страни са митническите проверки, необходими заради преминаването на границата към Северна Ирландия, които се уреждаха с т.нар. протокол за Северна Ирландия и породиха голямо напрежение в Белфаст.

Северна Ирландия, Шотландия, Агнлия и Уелс, като част от Обединеното кралство, напуснаха ЕС след Брекзит, но граничещата с тях Република Ирландия продължава да е част от блока.

По думите на Сунак и фон дер Лайен новата сделка е „решителен пробив“, който позволява „безпрепятственото движение на търговски потоци в цялото Обединено кралство“, което ще защити членството и суверенитета на Северна Ирландия в рамките на Великобритания.

Двамата лидери нарекоха новото споразумение, което беше подписано в замъка Уиндзор, „Уиндзорската рамка“ и изменя протокола за Северна Ирландия. Основните промени са свързани със създаването на отделни митнически процедури в Ирландско море за стоки, предназначени само в Северна Ирладния, регламентиране на правила за пренасяни стоки, самостоятелно определяне на ДДС, както и автономия на Белфаст по отношение на блокирането на внос на определени стоки от ЕС.

„Уиндзорската рамка“ трябва да бъде гласувана от парламентите в Лондон и Брюксел преди да влезе в сила.

Световните медии коментират, че това решение е от съществено значение и за вътрешнополитическата ситуация във Великобритания. Очаква се „Уиндзорската рамка“ да доведе до успокояването на поредната политическа криза в Северна Ирландия, както и да затвърди позициите на Сунак в Консерватирната паритя, които са оспорвани от привържениците на твърдия Брекзит и са срещу компромисите с ЕС.

След като Великобритания официално напусна ЕС, Лондон и Брюксел са в серия от постоянни спорове. Най-тежки се оказаха споровете около преминаването към Северна Ирландия, като в крайна сметка беше решено твърда граница да не бъде поставяна, но да се създаде митническа проверка в Ирландско море и останалата част от Обединеното кралство. Белфаст получи и двойнствен статут и остана член на европейския митнически съюз, за да се запази Споразумението от Разпети петък от 1998 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG