Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кьовеши проверява ремонта на софийската улица "Граф Игнатиев"


Част от "ремонтираната" улица "Граф Игнатиев" в София
Част от "ремонтираната" улица "Граф Игнатиев" в София

Европейската прокуратура е започнала проверка за ремонта на софийската улица „Граф Игнатиев“. От институцията са поискали от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) цялата документация, свързана с проверката на ремонта от страна на ведомството. Това каза служебният министър на благоустройството Иван Шишков.

Ремонтът на улицата започна през 2018 г. и продължи повече от година. Фирмата изпълнител беше „Джи Пи Груп“, а спечелената поръчка стана обект на съдебно дело. След завършването на първоначалния ремонт многократно бяха извършвани допълнителни ремонти на ремонта.

„Проверките на европейската прокуратура са свързани с начина, по който са изразходвани и ще бъдат изразходвани европейските средства - как е извършен ремонтът и дали са спазени всички правила“, каза още Шишков пред БНТ. Той уточни, че проверката е започнала преди близо два месеца и е свързана с изплатените от Столичната община европейски средства.

Самият Шишков нарече ремонта на столичната улица „некачествен“.

"За цялостно творчество." Протест в София поиска оставката на Фандъкова
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

През 2019 г. срещу бившия зам.-кмет по транспорта на София Евгени Крусев започна дело по обвинение, че е облагодетелствал фирмата изпълнител ремонта на „Граф Ингатиев“ - „Джи Пи Груп“. В крайна сметка Крусев беше оправдан по обвинението.

През 2019 г., веднага след завършването на ремонта, стана ясно, че въпреки лошото му изпълнение, наложените на „Джи Пи Груп“ глоби от страна на Столичната община са в размер от едва 2,8 % от общата му стойност.

Общо над 8 млн. лв. се използват по оперативна програма „Региони в растеж“ за т.нар. Зона 2 на столичния център, в която влизат ул. „Граф Игнатиев“, пл. „Гарибалди“ , участък от ул. „Солунска“, пл. „Славейков“, градинката при църквата „Св. Седмочисленици“, ул. „6-ти септември“ и ул. „Цар Шишман“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG