Връзки за достъпност

Извънредни новини

Опозиционни активисти от Беларус твърдят, че са взривили руски разузнавателен самолет


Руският самолет А-50 преди предполагаемото си взривяване на летището Мачулишчи в Минск.
Руският самолет А-50 преди предполагаемото си взривяване на летището Мачулишчи в Минск.

Беларуски опозиционери съобщиха в понеделник, че са взривили руски разузнавателен самолет. Това е станало на летището Мачулишчи, близо до столицата Минск. Информацията не е потвърдена официално от Беларус, нито от Русия, предаде Ройтерс.

Предполагаемата атака е извършена с дронове срещу самолет за радиолокационно разузнаване Бериев А-50. Русия разполага с едва девет самолета от този модел, казаха от беларуската антиправителствена организация на бивши служители на реда BYPOL, която стои зад операцията.

Взривовете са успели да повредят сериозно предната и задната част на самолета, както и бордовата електроника и антената, казват още от BYPOL. Според активистите това е направило самолета неизползваем.

Двамата извършители на операцията вече се намират извън Беларус.

До момента управляващите в Беларус не са коментирали инцидента, макар че лидерът Александър Лукашенко неочаквано свика среща със силите на сигурността, пишат от беларуската редакция на Радио Свободна Европа / Радио Свобода.

Радио Свабода публикува също сателитна снимка и координати на самолета А-50. Смята се, че на това място е извършена операцията по взривяването на апарата.

Сателитната снимка от 19 февруари, която показва самолета А-50 преди взрива.
Сателитната снимка от 19 февруари, която показва самолета А-50 преди взрива.

На сателитното изображение, направено на 19 февруари, се вижда още местоположението на няколко изтребителя МИГ-31К. Те пренасят хиперзвуковите ракети „Кинжал“, използвани от Русия във войната срещу Украйна.

Самолетите Бердиев А-50, какъвто е моделът на взривения апарат, служат за насочването на такива изтребители до местата, от които се извършват въздушните атаки от руска страна.

А-50 започват да се използват от СССР в средата на 80-те години на ХХ век, припомня Гардиън. Въпреки остарялата си технология, тези самолети все още са от голямо значение за военните способности на Русия.

От началото на руската инвазия в Украйна Минск позволява на Москва да използва Беларус като база за военни операции срещу съседката си.

До този момент беларуската армия не е вземала активно участие във военните действия. Според непотвърдени информации Кремъл притиска Лукашенко да включи страната си в конфликта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG