Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът на Финландия одобри закон за присъединяване към НАТО


Президентът на Украйна Володимир Зеленски във видеообръщение към парламента на Финландия през април 2022 г.
Президентът на Украйна Володимир Зеленски във видеообръщение към парламента на Финландия през април 2022 г.

Парламентът на Финландия подкрепи с огромно мнозинство кандидатурата на страната за членство в НАТО, съобщи Ройтерс в сряда.

Присъединяването на страната към Организацията на Северноатлантическия договор беше ратифицирано с гласовете на 184 депутати от 200-местния парламент, седем бяха против, а един се въздържа.

Няколко месеца след нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари миналата година, Финландия подаде молба за присъединяване към НАТО. Същото направи и Швеция. 30-те страни членки на Алианса подписаха протоколите за приемане на двете страни през миналия юли.

Финландия има 1300-километрова граница с Русия и досега разчиташе единствено на собствените си въоръжени сили за защита.

Новите членове на НАТО трябва да бъдат одобрени от всички страни в Алианса. Хелзинки и Стокхолм все още не са получили съгласието на Турция и Унгария.

С приемането на основополагащите документи на НАТО Финландия може да получи преднина пред съседна Швеция, чиято молба беше блокирана от Турция.

Турският президент Тайип Ердоган каза в понеделник, че страната му е готова да приеме Финландия в НАТО, но обвинява Швеция, че укрива хора, които смята за членове на терористични групи.

Междувременно унгарският парламент също започна процеса на ратификация за влизането на Финландия и Швеция в НАТО в сряда след няколкомесечно забавяне.

Процесът на ратификация в Унгария е блокиран в парламента от юли. Премиерът Виктор Орбан обвини двете страни, че разпространяват "откровени лъжи" за състоянието на демокрацията и върховенството на закона в Унгария.

Само около една десета от 199-те унгарски депутати присъстваха на откриването на дебата по процеса, като окончателното гласуване се очаква през втората половина на март.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG