Връзки за достъпност

Извънредни новини

Протести в Гърция след железопътната катастрофа. Движението на влаковете е спряно за 24 часа


Хора протестирaт пред централата на Hellenic Train в Атина след катастрофата, при която два влака се сблъскаха близо до град Лариса, Гърция, 1 март 2023 г.
Хора протестирaт пред централата на Hellenic Train в Атина след катастрофата, при която два влака се сблъскаха близо до град Лариса, Гърция, 1 март 2023 г.

Стотици хора протестираха в сряда вечерта срещу лошото управление на железопътния транспорт в Гърция. Демонстрациите се проведоха, след като ден по-рано товарен и пътнически влак се сблъскаха близо до град Лариса.

По данни, цитирани от Би Би Си, към четвъртък сутринта загиналите при сблъсъка на двата влака са най-малко 43 души, а ранените са повече от 80. Броят на жертвите може и да се увеличи, тъй като противопожарните служби съобщиха, че не е известна съдбата на 19 души.

В сряда вечерта стотици хора се включиха в протести в Атина, Солун и Лариса. Част от протестиращите в Атина влязоха в сблъсъци с полицията пред централата на Hellenic Train - компанията, която отговаря за поддръжката на гръцките железници.

Протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията пред централата на Hellenic Train след влаковата катастрофа близо до град Лариса, 2 март 2023 г.
Протестиращи влязоха в сблъсъци с полицията пред централата на Hellenic Train след влаковата катастрофа близо до град Лариса, 2 март 2023 г.

В същото време гръцките железничари обявиха стачка заради състоянието на железниците. Движението на влаковете в цялата страна е спряно за 24 часа. Според служителите в основата на катастрофата стои лошото състояние на железопътната инфраструктура в страната.

"Пренебрежението, което трайно демонстрираха правителствата към гръцките железници, доведе до трагедията в Темпе. За съжаление непрекъснатите ни искания за назначаване на постоянен персонал, по-добро обучение, но преди всичко за въвеждането на съвременни технологии за безопасност, постоянно бяха хвърляни в кошчето за боклук“, се казва в позицията на синдиката, цитирана от БТА.

Косвена връзка между катастрофата и състоянието на гръцките железници направи и министърът на транспорта Костас Караманлис, който подаде оставка в сряда. Той каза, че преди 3,5 години правителството е заварило железопътния транспорт в състояние, което не подобава на 21-и век. По думите му положените усилия в този период не са били достатъчни, за да предотвратят подобен инцидент.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис посочи като основна причина за катастрофата човешка грешка. Наказателно преследване е започнало срещу началника на гарата в град Лариса. Той е обвинен в непредумишлено убийство по непредпазливост. По информация на Би Би Си той е отрекъл каквото и да е нарушение и е посочил техническа повреда като причина за катастрофата.

Инцидентът е най-голямата влакова катастрофа в Гърция за последните десетилетия. В страната е обявен тридневен национален траур.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG