Връзки за достъпност

Извънредни новини

В руската Брянска област се водят боеве, твърди Москва


Стоп кадър от видео, в което двама души твърдят, че са част от Руския доброволчески корпус и са навлезли в руска територия, за да я освободят.
Стоп кадър от видео, в което двама души твърдят, че са част от Руския доброволчески корпус и са навлезли в руска територия, за да я освободят.

Руските държавни медии съобщиха за боеве на руска територия близо до границата с Украйна. Според ТАСС „украински диверсанти“ са пресекли границата, влезли са в две села на руската Брянска област и са взели заложници.

Новината не може да бъде потвърдена независимо.

Президентът на Русия Владимир Путин определи случая като акт на тероризъм и насрочи за петък извънредно заседание на Съвета по сигурността.

Съобщението на официалните руски медии идва след поредица от събития, свързани с възможна украинска намеса на руска територия. Сред тях е изпращането на украински дронове в Белгородска област, а според някои твърдения - и в Ленинградска, и в Московска области. Киев не е потвърждавал това.

В информацията, разпространена в четвъртък, ТАСС твърди, че в две села на Брянска област са се появили представители на Росгвардия и са влезли в сблъсък с диверсантите, като има загинали и ранени.

Това е класическа преднамерена провокация, смята съветникът на украинския президент Михайло Подоляк. Той определи така онази част от информацията, която се отнася до твърдението, че „диверсантите“ са дошли от Украйна.

„Партизанското движение набира сила и настъпателност в Русия. Бойте се от вашите партизани“, написа Подоляк в Туитър, като по този начин намекна, че събитията в Брянска област са дело на вътрешноруска въоръжена група, опозиционна на Кремъл.

Двете села, за които става дума, са Любечане и Сушани. В социалните мрежи беше публикувано видео, на което двама души в камуфлажна униформа са застанали пред сградата на пощата и медицинския пункт в Любечане. Един от тях казва, че са бойци на Руския доброволчески корпус, които искат да „освободят родната земя“.

По-рано независими руски медии, работещи в изгнание, бяха писали, че Руският доброволчески корпус е съставен от руски емигранти и е част от Международния легион, който се бие на страната на Украйна.

Независимото издание „Важни истории“ публикува неназован по име участник в корпуса, според когото в цялата операция са участвали 45 души. Те са организирали засада на две руски бойни машини и не са взимали заложници. Източникът твърди, че е имало „пострадал [руски] граничар“.

Руската федерална служба за безопасност (ФСБ) съобщи, че в района се провеждат „мероприятия по унищожаването на въоръжени украински националисти, нарушили държавната граница“.

По-рано сутринта Украйна беше обвинена в обстрелване и на друг руски район, който граничи с Украйна - Курска област. Губернаторът Роман Старовойт каза, че Киев е обстрелвал селата Тьоткино, Троицкое и Бегошча. Жертви няма, но няма и електроснабдяване, каза той.

Подобна информация постъпи и от властите на Тулска област. Те говорят за взрив на 600 метра от село Березовски, който може да е образуван от падането на дрон камикадзе. Независимото издание "База" потвърди инцидента със снимки и видео.

Лъжите на Путин за Украйна. Една година война
please wait

No media source currently available

0:00 0:12:21 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG