Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Натискане на бутони". Плашат ли се университетите от филма за Кристиан Таков


Веселин Диманов по време на прожекция на документалния си филм за Кристиан Таков "Моралът е доброто"
Веселин Диманов по време на прожекция на документалния си филм за Кристиан Таков "Моралът е доброто"

Може ли изборите да спрат прожекция на документален филм? Когато документалният филм е за живота на покойния преподавател по право и известен критик на политическото статукво Кристиан Таков, се оказва, че това е напълно възможно.

Ръководството на университет кани режисьор на документален филм да организира безплатна прожекция за студенти. Провежда се среща, набелязва се дата, но малко по-късно планът се променя. Режисьорът получава ново обаждане с молба прожекцията да бъде отложена с месец. Причината - предстоящите парламентарни избори.

Така звучи ситуацията, провокирала режисьора на документалния филм за покойния преподавател по Гражданско право доц. Кристиан Таков да напише във Фейсбук в сряда, че “цензурата отново надделя”.

По-малко от денонощие по-късно вече е потвърдено, че прожекция все пак ще има на първоначално планираната дата, но проблемът сякаш остава висящ. Защото това не се случва за първи път.

Конкретната история е за Университета за национално и световно стопанство (УНСС), но през последния месец тя е предшествана от подобни случаи във Варненския свободен университет (ВСУ) “Черноризец Храбър” и Пловдивския университет (ПУ) “Паисий Хилендарски”.

Веселин Диманов е режисьор и продуцент на филма “Моралът е доброто”, чиято премиера беше на 7 ноември 2022 г. в Кино “Люмиер” в София. Това е рождената дата на Кристиан Таков. Филмът представя спомени за живота и юридическата му дейност на негови близки, както и откъси от негови публични прояви и медийни участия.

Приживе Таков беше известен с критичното си мнение спрямо политическата власт и с призивите си за реформиране на съдебната система и за отстояване на нейната независимост от задкулисно влияние. Той беше сред учредителите на партия “Да, България”, която по-късно влезе в обединението “Демократична България”, а сега е част и от предизборната коалиция с “Продължаваме промяната”.

От ноември миналата година досега филмът “Моралът е доброто” е прожектиран над 270 пъти в България и чужбина и е гледан от близо 17 000 зрители. Прожекциите му всеки път включват и дискусии по темите, обсъждани приживе от самия Таков.

Варна, Пловдив, после и София

Големият интерес към филма не подминава и висшите учебни заведения. През последния месец Диманов получава две покани да направи безплатни прожекции за студенти във Варна и Пловдив. Идеята идва от възпитаници на ВСУ и ПУ, а не от ръководствата на университетите. Следват обаче нови обаждания от студентите, за да кажат на Диманов, че заради предстоящите избори няма как да направят прожекциите.

Свободна Европа изпрати въпроси до ръководствата на двата университета, но до редакционното приключване на текста не бяха получени отговори.

Това се повтаря и в сряда - след среща на режисьора с представители на УНСС. Разликата е, че в този случай идеята за прожекция не идва от студенти, а от ръководството на Юридическия факултет на университета. Затова Диманов е още по-изненадан, че в крайна сметка и тази прожекция трябва да се отложи за след парламентарния вот.

“Съобщиха ми най-любезно, че прожекцията трябва да се отложи за след изборите, тъй като, забележете: “има опасност от скандал и грешно тълкуване на инициативата”. Или иначе казано – притесняват се, че филмът бил политически”, написа в сряда режисьорът в личния си профил във Фейсбук с уточнението, че това е третият университет, който постъпва по този начин.

Публикацията му беше споделена стотици пъти и беше коментирана дори от ректора на УНСС проф. Димитър Димитров, който “най-отговорно” декларира, че не е спирал прожекцията на филма.

“Ние, като продуценти на филма, не се бъркаме - нас ни канят, ние носим филма, правим безплатна прожекция, хората го гледат, правим дискусия и си тръгваме. В Пловдив и във Варна по същата причина им е отказано на студентите. Аз си го обяснявам с натискане на бутони”, коментира Диманов пред Свободна Европа.

Той предполага, че след първоначалните разговори е трябвало да бъде пусната докладна до по-висшестоящ представител на съответното ръководство, който е решил да спре прожекцията.

Случаят с УНСС обаче претърпява нов обрат. По време на телефонния си разговор със Свободна Европа Диманов уточнява, че в четвъртък е поканен на среща с ректора, за да изяснят ситуацията. Малко по-късно режисьорът прави ново съобщение във Фейсбук: “Прожекцията на “Моралът е доброто” в университета ще се състои на 28 март, 16:00 ч. в аула “Максима”, както беше и първоначалната уговорка”.

Свободна Европа изпрати запиване по темата до УНСС, откъдето потвърдиха, че прожекцията ще се състои като университетът поема разходите по организацията, а ректорът е приел поканата да открие събитието.

Диманов добави, че по време на срещата им проф. Димитров му е обяснил желанието за отлагане на първата дата с “липса на комуникация в Юридическия факултет”: “Някой е казал, че има притеснения и затова са ми се обадили. Ректорът ми каза, че не е имал нищо общо с това.”

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG