Връзки за достъпност

Извънредни новини

Киев казва, че удържа Бахмут, въпреки твърдения на Москва за почти пълно обкръжение


Украински военeн върху бойна машина близо до град Бахмут, 25 февруари 2023 г.
Украински военeн върху бойна машина близо до град Бахмут, 25 февруари 2023 г.

Украинските сили са отблъснали многобройни руски атаки в Бахмут през последните 24 часа, съобщи Киев в събота.

Новината идва ден след като в петък руската наемническа група "Вагнер" каза, че източният град, където се водят интензивни боеве от месеци, е почти напълно обкръжен.

По информация на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна през последното денонощие украинските военни са отблъснали повече от 150 атаки на руските войски в Бахмут, Лиман, Авдиевка и Шахтьорск.

"Противникът непрекъснато се опитва да обкръжи Бахмут", написа Генералният щаб, като добави, че множество атаки, целящи обкръжаването на града, са били отблъснати от украинските бойци в съседните райони Васюковка, Дубово-Василовка и Иванивско.

"Всички части, участващи в отбраната на Бахмут, ясно изпълняват задачите си. Нашите войници постоянно работят в изключително тежки условия и правят всичко възможно, за да гарантират, че броят на вражеските сили намалява всеки ден", написа във Фейсбук генерал Виктор Хоренко, командир на Силите за специални операции.

През последните дни украински официални лица предположиха, че може да се наложи войските им да се изтеглят изцяло от Бахмут, след като защитата на града започне да коства твърде много на Украйна, и да се позиционират на запад и северозапад, където се твърди, че украинците имат много по-силни отбранителни позиции.

В петък Евгений Пригожин, свързан с Кремъл бизнесмен и ръководител на известната руска наемническа групировка "Вагнер", каза във видеоклип, че Бахмут - който Москва безуспешно се опитва да превземе през последните седем месеца - е почти обкръжен, като е останал отворен само един последен път за бягство.

Британското министерство на отбраната съобщи в ежедневния си разузнавателен бюлетин, че украинската отбрана на Бахмут е "подложена на все по-сериозен натиск, като в града и около него се водят интензивни боеве".

В доклада си британското разузнаване посочва, че редовните руски сили и наемниците на "Вагнер" са напреднали още повече в северните покрайнини на града, който сега е уязвим от три страни.

"Украйна укрепва района с елитни части, а през последните 36 часа бяха разрушени два ключови моста в Бахмут, включително жизненоважен мост, свързващ града с последния основен маршрут за снабдяване от Бахмут към град Часив Яр", се казва в доклада.

Западни експерти поставят под въпрос руския стремеж към Бахмут, като твърдят, че той има по-малко стратегическа и повече символична стойност за

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG