Връзки за достъпност

Извънредни новини

Родители в Иран протестират след вълна от мистериозно заболяване сред момичета


Родители протестират в Техеран, 4 март
Родители протестират в Техеран, 4 март

Родителите на ирански ученици, засегнати от вълна от мистериозни заболявания в девически училища в цялата страна, организираха протести в събота на фона на съобщенията за нови случаи.

Те са били пред учебните заведения в поне четири района на Техеран и в градовете Исфахан и Ардабил, съобщи иранската служба на РСЕ/РС.

Смята се, че първият инцидент е станал през ноември, когато 18 ученички в град Кум са били отведени в болница. Те са се оплакали от гадене, главоболие, кашлица, затруднено дишане, сърцебиене, изтръпване и болки в ръцете и краката.

От ноември насам има стотици случаи и все още не е ясно каква може да е причината за заболяванията. Някои от засегнатите са казали, че са усетили миризма на хлор или почистващи препарати, а други са казали, че им се е сторило, че усещат миризма на мандарини във въздуха.

Видеоматериали, публикувани в социалните медии, показват протестиращи в Техеран, които викат антиправителствени лозунги като: "Нашият враг е тук, въпреки че казват, че е Америка" и "Пръскането с киселина и отравянето са престъпления".

Иранските медии съобщиха, че в събота още десетки ирански ученички са били хоспитализирани в пет провинции, което изглежда е нова вълна от заболявания.

Последната епидемия от случаи е възникнала в западната провинция Хамедан, в провинциите Занджан и Западен Азербайджан в северозападната част на страната, в провинция Фарс в южната част и в Алборз в северната част на страната, съобщиха информационните агенции Тасним и Мехр, като добавиха, че много от тях са били откарани в болници за спешно лечение. Те съобщеват също, че повечето момичета са в добро състояние.

След бавната реакция на властите някои обвиняват правителството в умишлено "отравяне" на ученичките, които са били в челните редици на последните антиправителствени протести - най-голямата заплаха за ислямското ръководство след революцията от 1979 г.

Иран е обхванат от размирици след смъртта на 22-годишната Махса Амини на 16 септември, когато е била задържана от полицията за това, че е носела неправилно хиджаб или шал на главата.

На 3 март президентът Ебрахим Раиси обяви, че е наредил на министрите на разузнаването и вътрешните работи да разследват случаите, които според него са "заговор на врага за всяване на страх и отчаяние у хората".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG