Връзки за достъпност

Извънредни новини

Киев твърди за стотици жертви сред руските сили през последното денонощие


Украински военни на фронтовата линия в Бахмут
Украински военни на фронтовата линия в Бахмут

Украинската армия съобщи в неделя, че е отблъснала над 130 вражески атаки за последните 24 часа. Според Киев руските сили търпят огромни загуби.

Украйна не даде повече информация за положението в опустошения град Бахмут, който се твърди, че руските сили почти са обкръжили. Той е център на едни от най-тежките сражения в Източна Украйна през последните месеци.

В ежедневния си доклад в неделя украинският Генерален щаб съобщи за руски офанзиви по направленията Бахмут, Авдиевка, Лиман и Шахтьорск в Донецк, както и по-далеч на север в Купянск, в Харковска област. Според Украйна в сраженията през последното денонощие са убити 930 руски войници.

И двете страни в сраженията засекретяват данните си за жертвите. РСЕ/РС не може независимо да потвърди данните за жертвите или други съобщения от двете страни на бойното поле.

Сергий Черевати, говорител на Източната група сили на Украйна, каза пред Си ЕН Ен в събота, че нейните войници все още контролират Бахмут. "Няма и масово изтегляне на украинските войски", е казал Черевати според украинската служба на РСЕ/РС.

Твърди се, че само един път, водещ от Бахмут, е отворен. В града са останали няколко хиляди души, като преди войната жителите са били близо 70 000. Онези, които са останали, ще бъдат принудени да избягат пеша.

Според западни военни експерти ситуацията там е критична и украинските сили са под "все по-сериозен натиск". Те поставят под въпрос руския натиск над Бахмут, тъй като се твърди, че градът има по-малко стратегическа и повече символична стойност за Кремъл.

Украинският генерален щаб съобщи, че по негови данни руснаците са загубили повече от 153 000 войници от началото на пълномащабната инвазия през февруари 2022 г. Представители на САЩ и други западни държави наскоро изчислиха, че броят на общите загуби от руска страна - включително загиналите и ранените - наближава 200 000 души.

Москва призна за "значителни" загуби, като последно съобщи за натрупани загуби под 6000 души към септември.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG