Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ стоварват военно оборудване в Гърция за учения на НАТО в Румъния и България


Разтоварване на танкове на САЩ в полското ристанище Гданск, част от учението Atlantic Resolve 23.
Разтоварване на танкове на САЩ в полското ристанище Гданск, част от учението Atlantic Resolve 23.

Американски кораб с военно оборудване, предназначено за силите на НАТО, разположени в България и Румъния, пристигна на пристанище Александруполис, Гърция, съобши АНА-МПА.

В България и Гърция ще се проведат част от две големи военни учения на НАТО - „Атлантик резолв 23“ (Atlantic Resolve 23) и „Дефендър Юръп 23“ (Defender Europe 23). Ученията са в контекста на военните конфликти в Украйна.

Atlantic Resolve е логистично учение, в което от 2014 г. силите на САЩ упражняват ротация на силите си в Европа. И двете учения се провеждат всяка година и покриват почти цялата територия на ЕС.

Американският кораб „Либърти прайд“ (LIBERTY PRIDE) е с дължина 199,9 метра, широчина 32,26 метра и с газене 8,5 м. Корабът акостира в събота сутринта и започна да разтоварва военното оборудване, което чрез комбиниран транспорт ще продължи към България и Румъния.

Корабът пристигна в гръцкия град Александруполис от пристанище Чарлстън, САЩ. Американският ферибот е сред първите от цяла верига от конвои с доставки за съюзническите сили в Югоизточна Европа – процес, който се очаква да продължи до края на август.

Както и при други военни транзити, товарите ще продължат да се превозват от пристанището на Александруполис с влакове и камиони. По същия маршрут, но в обратна посока, ще се връщат товари след завършване на военните обучения.

В Александруполис са разположени повече от двеста американски военнослужещи, за да координират и контролират транзитите в сътрудничество с пристанищните власти и гръцката армия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG