Връзки за достъпност

Извънредни новини

Киев обвини руските военни в убийство на украински войник след думите "Слава на Украйна!"


Украинският военнопленник мигове преди да бъде застрелян, както се твърди, от руски войници, след като каза "Слава на Украйна!"
Украинският военнопленник мигове преди да бъде застрелян, както се твърди, от руски войници, след като каза "Слава на Украйна!"

Службата за сигурност на Украйна образува наказателно производство след разпространено в социалните мрежи видео на предполагаемо убийство на невъоръжен украински войник. Украинският главен прокурор Андрой Костин обвини Русия в нарушаване на законите на войната.

Киев определи стрелбата като "поредното руско военно престъпление" и призова международната общност да разследва инцидента.

В понеделник в социалните мрежи беше разпространено видео, на което се вижда как невъоръжен мъж в украинска военна униформа стои в гората, допушва цигара и казва "Слава на Украйна!", след което е застрелян с картечници и пада. На кадрите не се вижда нито един от стрелците, чуват се само гласове.

По-късно във вторник мъжът беше разпознат - това е 41-годишният Тимофей Шадура. За това съобщиха военните от 30-та механизирана бригада, в която той е служил.

По-рано украинската журналистка София Кочмар-Тимошенко цитира думите на сестрата на Шадура: "Сто процента е моят брат. Това са неговите очи, глас и начин, по който изпуши цигарата."

41-годишният Шадура е в неизвестност от 3 февруари 2023 г. след боеве в района на Бахмут, съобщиха от бригадата. Сега тялото му се намира на територия, окупирана от руските войски - самоличността му ще бъде окончателно установена след връщането на тялото и прегледа, добавиха военните.

"Поредното руско военно престъпление"

Фракцията "Слуга на народа" поиска от президента Володимир Зеленски да го удостои със званието "Герой на Украйна".

"Поредното военно престъпление на Руската федерация беше разстрелът на невъоръжен войник, чиито последни думи бяха „Слава на Украйна!" Самите окупатори заснеха това брутално убийство", написа в Телеграм ръководителят на "Слуга на народа" Давид Арахамия.

Фракцията призова световната общност, парламентите, правителствата и международните организации "да накажат терористичната държава (Русия) и нейното ръководство за всички военни престъпления, престъпления срещу човечеството и актове на геноцид, извършени срещу украинския народ".

Украинският омбудсман Дмитро Лубинец каза, че е изпратил видеото на международните партньори и колеги омбудсмани от различни страни по света "като потвърждение за поредното руско военно престъпление".

"Разстрелът на пленен украински военнослужещ е нарушение на Женевската конвенция. Това е проява на низост и подлост. Когато думите "Слава на Украйна" будят почит, уважение и гордост в целия свят, руснаците стрелят по украинския лозунг", написа Лубинец в Телеграм.

По думите му Русия ще трябва да отговаря за всяко извършено военно престъпление.

Ръководителят на канцеларията на президента Андрий Йермак също коментира видеото. "За всяко такова военно престъпление ще има възмездие. Никой няма да може да се скрие от него", написа Йермак в Телеграм.

Министърът на външните работи Дмитрий Кулеба призова Международния наказателен съд да разследва обстоятелствата около инцидента. "Ужасно видео с невъоръжен украински военнопленник, екзекутиран от руски войски само защото е казал "Слава на Украйна". Още едно доказателство, че тази война е геноцид", написа той в Телеграм.

Руското министерство на отбраната засега не е отговорило на запитванията по случая.

Според Женевската конвенция за третиране на военнопленниците, подписана и от Русия, на затворниците трябва да се гарантира живот и хуманни условия на задържане. Екзекуциите или малтретирането на военнопленници са военни престъпления.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG