Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Портмоне на Путин". Швейцария обвини банкери за прехвърлянето на милиони в сметка на приятел на Путин


Руският президент Владимир Путин (вляво) награждава артистичния директор на Дома на музиката в Санкт Петербург Сергей Ролдугин по време на церемония в Кремъл в Москва, Русия, 22 септември 2016 г.
Руският президент Владимир Путин (вляво) награждава артистичния директор на Дома на музиката в Санкт Петербург Сергей Ролдугин по време на церемония в Кремъл в Москва, Русия, 22 септември 2016 г.

Музикантът Сергей Ролдугин, смятан за близък приятел на президента на Русия Владимир Путин, е прехвърлил милиони швейцарски франкове през сметки в швейцарски банки, без да му бъдат направени нужните проверки. Това се казва в обвинение на прокуратурата в Швейцария по дело, което започва в сряда, предаде Ройтерс.

Виолончелистът Ролдугин попадна под санкциите на Европейския съюз, Швейцария и други страни след началото на руската инвазия в Украйна през 2022 г. От Брюксел смятат, че той има поне 5 офшорки и е част от финансовата схема на Путин. В швейцарския списък със санкционирани лица той фигурира като "портмоне на Путин".

По информация на агенцията прокуратурата в Швейцария обвинява най-малко четирима банкери, че не са извършили необходимите проверки, за да установят откъде са дошли средствата по сметките на Ролдугин. Той е посочен като собственик на две сметки, открити в Газпромбанк Швейцария през 2014 г., в които са прехвърлени милиони франкове от Русия.

Според обвинителния акт хора като Ролдугин се използват като "сламени човеци", за да се скрият истинските собственици на сметките.

"Добре известно е, че руският президент Путин официално има доход само от 100 000 швейцарски франка и не е богат, но всъщност има огромни активи, които се управляват от близки до него хора", се казва в обвинителния акт. В него се посочва още, че според различни медийни публикации Ролдугин е кръстник на дъщерята на руския президент.

В документите на банката е посочена само професионалната дейност на Ролдугин като музикант, което прави собствеността и участието му "по никакъв начин правдоподобни", пише още в съдебните документи.

В Швейцария банките са задължени да отхвърлят или прекратяват бизнес отношения, ако има съмнения относно самоличността на договарящата страна. И двете банкови сметки на Ролдугин бяха закрити през септември 2016 г.

По делото са обвинени трима руски и един швейцарски гражданин. Те отхвърлиха обвиненията.

Руският президент Владимир Путин официално има доход от около 100 000 евро. Множество журналистически разследвания през години обаче го свързаха със собствеността на луксозни имоти и яхти, далеч надхвърлящи тази официална сума.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG