Връзки за достъпност

Извънредни новини

ООН предполага, че видеото от разстрела на украински войник е автентично


Кадър от видеото с украинския военнопленник
Кадър от видеото с украинския военнопленник

Службата на Върховния комисар за правата на човека на ООН смята, че видеото от предполагаемия разстрел на невъоръжен украински войник е автентично, съобщи Агенция Франс прес в сряда.

По-рано в понеделник в социалните мрежи беше разпространен видеозапис, на който се вижда как невъоръжен мъж в украинска военна униформа стои в гората, допушва цигара и казва "Слава на Украйна!", след което е застрелян с картечници, предполагаемо от руски войници. Впоследствие Украйна обвини Русия в нарушаване на законите на войната и започна наказателно производство по случая.

В сряда от ООН потвърдиха, че са запознати със съдържанието на видеото и проверяват фактите.

"Позовавайки се на предварителната проверка, смятаме, че видеото може да е автентично", казаха от Службата на ООН за правата на човека.

Оттам добавиха още, че откакто Русия започна военната си инвазия в Украйна, са документирали многобройни нарушения на международното хуманитарно право срещу военнопленници, включително случаи на бърза екзекуция на руски и украински военнопленници, и призоваха за "безпристрастни и ефективни разследвания" и наказване на виновните.

Във вторник министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба призова Международния наказателен съд да разследва обстоятелствата около видеозаписа. Киев определи предполагаемия разстрел като "поредното руско военно престъпление" и нарушение на Женевската конвенция.

Руското министерство на отбраната засега не е отговорило на запитванията по случая.

Според Женевската конвенция за третиране на военнопленниците, подписана и от Русия, на затворниците трябва да се гарантира живот и хуманни условия на задържане. Екзекуциите или малтретирането на военнопленници са военни престъпления.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG