Връзки за достъпност

Извънредни новини

Когато бездействието става убийство. Протест напомни, че всяка седмица в България има по една убита жена


Шествието под мотото "Нито една повече", което се проведе в София на 8 март.
Шествието под мотото "Нито една повече", което се проведе в София на 8 март.

Стотици участваха в шествие за правата на жените в София, видя репортер на Свободна Европа. Демонстрантите се събраха за седма поредна година на 8 март, за да настояват за достоен живот и достойни условия на труд за всички жени.

Проявата идва на фона на многогодишна съпротива на политическите мнозинства в България да приемат международен или национален документ, който да подобри защитата на жените от домашно насилие и от насилие, основано на пола.

Всяка седмица от началото на 2023 г. по една жена е губила живота си от свой близък или партньор, казват организаторите на шествието, обединени под името "Феминистки мобилизации".

Демонстрантите се събраха пред Националния дворец на културата (НДК) в София и продължиха по бул. "Витоша" до Съдебната палата под мотото "Нито една повече". Те носеха плакати с надписи: "Жени. Живот. Свобода.", "Хомо, хетеро, транс, би, всички сме сестри", "Бездействието по закона за домашното насилие е убийство".

8 март е международен ден за защита на правата на жените, който се лансира преди повече от 110 години от крайно леви движения. Впоследствие той става официален празник в СССР, където е сведен до ден за прослава на жената и майката.

През 60-те и 70-те години той се превръща в международно признат ден за борба с неравенството между половете и за отстояване на женските права - в това число правото им да гласуват на избори, да получават равно с мъжете възнаграждение за еднакъв труд, да имат свободен избор да се разпореждат с тялото си, да получават държавна защита от насилие, основано на пола.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG