Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата крие, че банкноти от спалнята на Борисов са истински, твърди Антикорупционният фонд


Бойко Борисов
Бойко Борисов

Част от банкнотите от 500 евро, за които съществуват публични съмненията, че са били заснети заедно със златни кюлчета в нощното шкафче на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов в спалнята му в правителствената резиденция в Бояна, действително съществуват.

Това става ясно от официален отговор на германските власти, с който прокуратурата разполага, но досега не го е оповестявала публично, съобщи в понеделник неправителствената организация „Антикорупционен фонд“ (АКФ). Тя се позова на постановление на трима обвинители от Софийската градска прокуратура (СГП), с което разполага.

Свободна Европа отправи въпроси по темата до пресцентровете на държавното обвинение и ГЕРБ. До публикуването на текста отговори бяха изпратени само от партията, от която отрекоха Борисов да е получавал някаква информация от разследването.

Първата серия от снимки с пачки с 500-еврови банкноти и златни кюлчета, за които се твърдеше, че са съхранявани в нощно шкафче на Борисов, излезе в български медии през лятото на 2020 г. Тя беше последвана от видеозапис от спалнята на Борисов, за който той обвини мистериозна „Мата Хари“. През ноември 2021 г. пък се появи втора порция снимки на същия обект - чекмеджето на нощното шкафче до леглото на бившия премиер.

През юли 2022 г. чешки европедепутат от Европейската народна партия, в която членува и ГЕРБ, съобщи, че е получил информация от българската прокуратура, че тези кадри са манипулирани. По-късно стана ясно, че тази информация нито е коректно представена, нито е нова, но беше огласена непосредствено преди излизането на поредните критични констатации от ЕК за състоянието на борбата с корупцията в България.

Миналата есен главният прокурор Иван Гешев каза по този повод пред „Капитал“, че от една от европейските банка, запитани от прокуратурата дали са издавали такива банкноти, е постъпил отговор, че посоченият сериен номер не съществува. Последва и изказване на самия Бойко Борисов пред бТВ, в което той цитира Гешев за това, че „френска банка и френски съдия-следовател“ са отговорили, че банкнота с такъв номер не е издавана от френска банка.

Сега Антикорупционният фонд публикува неизвестни досега данни по случая, от които става ясно, че всъщност Софийската градска прокуратура е изпратила Европейска заповед за разследване до общо четири държави. Те са посочени в справка на БНБ, от която се разбира, че заснетите в спалнята на Борисов в банкноти би трябвало да са емитирани във Франция, Австрия, Германия и Испания.

Две банкноти са издадени в Германия

Според тази информация в Германия са пуснати в обращение две банкноти, а в останалите три държави – по една. Германските власти потвърждават официално, че това отговаря на истината, докато френските им колеги отговорят, че банкнота с посочения сериен номер не съществува. От Австрия отказват да отговорят, а от Испания липсва реакция.

Всичко това е описано от постановление на обвинителите Боряна Бецова, Вихра Попхристова и Ивайло Петров от СГП, с което тримата образуват разследване по случая на 29 юли 2020 г. Досъдебното производство обаче не се занимава с произхода на предполагаемите парични значи и златни кюлчета, заснети на кадрите, а преследва употребата на технически записи за заблуда на съдебни органи, както и използването на специална техника без разрешение.

Именно тази формулировка става повод Австрия да откаже съдействие – описаните деяния не представляват престъпления според местното законодателство. Според АКФ става въпрос за „несъставомерни деяния, чиито потенциални извършители биха се явили единствено разпространителите и авторите на снимките и записа“.

„Ако разследването се водеше не по тези екзотични и изначално неприложими текстове, а за потенциално корупционно престъпление например, тогава проблем с изпълнението на Европейската заповед за разследване [в Австрия] не би имало“, смятат от неправителствената организация.

"Така се цели гарантиране на лоялност"

Оттам обръщат внимание и на факта, че първоначално на случаен принцип за наблюдаващ прокурор е избрана единствено Бецова, а след това към нея са добавени другите двама обвинители – командировани от други прокуратури на по-ниско ниво.

„Така се цели гарантиране на лоялност, тъй като прокурорите много лесно могат да бъдат върнати на местата, от които са командировани, а това би било свързано с трудности за тях – намаляване на възнаграждението и/или необходимост отново да се устройват извън София“, посочва АКФ.

Организацията добавя, че Гешев никога не е посочвал публично, че именно Франция е отговорила, че банкнота с подобен сериен номер не съществува. Което означава, че Борисов или е получил информация от разследването, или случайно е налучкал държавата, отговорила, че не е издавала такава банкнота.

От АКФ обобщават, че макар и откъслечна, тази нова информация за хода на разследването оставя впечатлението, че то е било използвано за „изчистване на имиджа на бившия премиер – след като публично се споделя само информация, която е в негов интерес, но не и такава, която би могла да се интерпретира в негова вреда“.

Към момента въпросното досъдебно производство продължава да е в ход, но прокуратурата не е споделяла скоро подробности от него.

"Г-н Борисов изказа предположение"

От пресцентъра на ГЕРБ отговориха, че лидерът на партията не е получавал информация от разследването, а е предположил, че става въпрос за Франция, основавайки се на „традиционно доброто сътрудничество между българските френските банкови институции“.

„Г-н Борисов изказа предположение, след като държавното обвинение
официално съобщи, че по случая е потърсена правна помощ от Германия,
Австрия, Испания и Франция“, казаха от партийния пресцентър.

На въпрос дали бившият премиер е запознат с обстоятелството, че част от банкнотите, за които се предполага, че са заснети в спалнята му, са доказано истински, оттам добавиха, че „г-н Борисов не разполага с официална информация, лична или чрез адвоката си, за хода на разследването“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG