Връзки за достъпност

Извънредни новини

Георги Господинов е номиниран за международната награда "Букър"


Георги Господинов
Георги Господинов

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов беше номиниран за най-престижната международна награда, давана за конкретна творба - наградата "Букър". Това става ясно от съобщение на сайта на наградата, публикувано във вторник.

Господинов е първият български писател, номиниран за "Букър". Книгата му "Времеубежище", която е преведена на английски език от Анджела Родел, влиза в дългия списък с номинации, който включва 13 творби от целия свят.

Международното отличие в размер от 50 000 паунда се връчва всяка година за роман или разказ, преведен на английски и издаден във Великобритания или Ирландия. Наградата се поделя между автора и преводача.

"Благодаря на всички, които ми вярваха и бяха убежище през цялото това време. И на останалите също", написа след обявяването на новината Господинов в профила си във Фейсбук.

Тазгодишният дълъг списък с номинирани "чества многообразието на литературното творчество в днешно време", каза от своя страна председателката на журито - писателката Лейла Слимани.

Освен Господинов в списъка попадат творби на писателите Дзоу Дзинджъ от Китай, Аманда Свенсон от Швеция, Гуадалупе Нетел от Мексико, Перемал Муруган от Индия, Клеменс Майер от Германия, Лоран Мовиние от Франция, Андрей Курков от Украйна, Вигдис Хьорт от Норвегия, Гауз от Кот д'Ивоар, Марис Конде от Гваделупа и Чеон Мьеонг-куан от Южна Корея.

Предстои на 18 април журито да съобщи и краткия списък с номинирани общо 6 творби, а победителят ще бъде обявен на официална церемония в Лондон на 23 май.

Наградата "Букър" е най-важното събитие в литературния и издателски свят. Връчва се от 1969 г., а нейни носители са през годините са били Салман Рушди, Маргарет Атууд, Казуо Ишигуро, Джулиан Барнс. През 2005 започва да се връчва и международният "Букър" само за книги в превод.

Номинацията за международен "Букър" е поредното признание за Георги Господинов и романа "Времеубежище". "Ню Йоркър", "Гардиън" и "Файненшъл Таймс" го обявиха за една от книгите на 2022 г. За "Времеубежище" Господинов получи и престижната награда "Премио Стрега Еуропео" и така стана първият писател от Източна Европа с това отличие.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG