Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Не ме гледат с добро око". Как разследващ журналист се озова в ареста заради антични монети


Иван Атанасов е издател на сайта "Сакар нюз" и автор в сайта "За истината".
Иван Атанасов е издател на сайта "Сакар нюз" и автор в сайта "За истината".

Разследващ журналист от провинциален град системно критикува местните власти. След оперативен сигнал става цел на ГДБОП заради намерени антични монети. Въпреки че законовият срок за предаването им не е изтекъл и той съдейства на полицията, журналистът е арестуван. Кое е съмнителното в тази история?

Журналист, известен с критичното си отношение към властите, намира класьори с антични монети. В такива случаи законът предвижда 7-дневен срок, в който монетите да бъдат предадени в музей, за да бъдат оценени. Журналистът планира да направи точно това, но преди края на срока в дома му пристигат антимафиоти и той е арестуван.

Така звучи накратко случаят с Иван Атанасов, известен разследващ журналист от Харманли и издател на местния сайт "Сакар нюз", който беше задържан за 24 часа от полицията във вторник преди обяд.

За ареста му съобщи първо сайтът "За истината", който си сътрудничи с независими регионални журналисти от цялата страна и сред чиито автори е и Атанасов.

След изтичането на 24-часовия срок на задържането му по Закона за МВР, журналистът е освободен, без да са му повдигнати обвинения и без да му е определена мярка за неотклонение от прокуратурата.

Акция срещу иманяри "в условията на неотложност"

Свободна Европа изпрати писмени въпроси до Окръжната прокуратура в Хасково, откъдето потвърдиха, че Атанасов е бил задържан при специализирана полицейска операция "в условията на неотложност".

Тази хипотеза предвижда полицията да действа, преди да уведоми прокуратурата и съда, за да предотврати евентуално престъпление или да задържи издирван беглец.

При извършени обиски в жилището и офиса на журналиста са били открити "два броя металдетектори, множество монети, предмети, обеци и пръстени, имащи белезите на археологически обекти по Закона за културното наследство и дрехи, носещи знаци на защитени търговски марки, за чието използване притежателят им е нямал разрешение", добави прокуратурата.

В рамките на същата акция е бил задържан още един заподозрян, в чийто дом са били намерени "четири металдетектора, археологически обекти и акцизни стоки без бандерол – 586 броя кутии цигари". Прокуратурата обаче не съобщава за евентуална връзка между двамата задържани.

От Областната дирекция на МВР в Хасково пък отказаха коментар, защото нямат разрешение от прокуратурата. Междувременно от пресцентъра на МВР съобщиха пред "Сега", че до ареста на Атанасов се е стигнало след информация от оперативен източник за голямо количество антични предмети, придобити от иманярска дейност или закупени от иманяри от трима души.

Затова на адреса на Атанасов са изпратени двама служители на ГДБОП и четирима полицаи. МВР твърди, че в дома на журналиста са намерени "102 монети, 4 обеци, 2 пръстена, връх на стрела, 2 металотърсача и 222 артикула със запазена марка".

"Служителите, заедно с проверявания, са посетили офиса му, където са намерени и иззети още 64 монети, 38 върхове на стрели, копия и фигурки, фибула, 2 пръстена, 3 кръста и игла", добавят от вътрешното министерство, цитирани от "Сега".

Атанасов твърди, че монетите са намерени наскоро

Иван Атанасов обясни пред Свободна Европа, че става въпрос за монети, намерени преди няколко дни, "които някой е изхвърлил".

"Те са изхвърлени в класьори, не искам да коментирам повече детайли. Това са монети, които предстоеше да предам на музея в законовия срок, но полицията дойде преди това", добави журналистът.

По думите му той изцяло е съдействал на униформените, въпреки че те не са разполагали със заповед за обиск на жилището му, тъй като са действали в условията на неотложност.

Сега предстои обиските и арестът на Атанасов да бъдат одобрени от съда, а той планира да ги обжалва като незаконни.

На въпрос дали свързва случилото се с журналистическата си работа, той каза, че има подозрения в тази посока.

В последните месеци негови публикации доведоха до уличаване на съдията по вписвания Таня Станкова в конфликт на интереси, заради което тя беше уволнена. Станкова е дъщеря на бившия депутат от ГЕРБ Георги Станков.

Освен това Атанасов се е занимавал с темата за трафика на нелегални мигранти през границата и е описвал пътищата, по които са прекарвани организирани групи към вътрешността на страната.

"Аз им знам всичките мурафети на тези хора"

"Писал съм, че службите си затварят очите за мигрантския поток, писал съм и други [критични материали]. Не ме гледат с добро око [местните власти], аз им знам всичките мурафети на тези хора", каза Атанасов пред Свободна Европа.

По думите му в момента той води дело за достъп до информация срещу ДАНС във връзка с парите, които са конфискувани и връщани в последствие на задържани нелегални мигранти.

"Докато бях в местното районно управление, докарах четирима мигранти. Преди две седмици хванаха 50 мигранти. Това всичко са организирани групи, престъпни групи. Аз не съм чул за заловен тартор. Оказа се, че моите монети са най-важните за борбата с организираната престъпност", добави журналистът.

Един от последните сигнали, по които е работил Иван Атанасов, е за планирано групово издаване на лични карти на жители на ромски квартал в Симеоновград. По думите му това е обичайна предизборна схема за контролиране на вота.

  • 16x9 Image

    Борис Митов

    Борис Митов е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Има над 15 години опит като съдебно-криминален репортер. Следил е работата на службите за сигурност и съдебната система в различни медии, сред които БТА, "Сега" и "Медиапул".

XS
SM
MD
LG