Връзки за достъпност

Извънредни новини

КПКОНПИ отново скри проверката на имуществото на Слави Трифонов въпреки съдебно решение


Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов
Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) скри проверката на имуществото на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов въпреки решение на съда, съобщи "Сега".

Като лидер на партия, която получава държавна субсидия, и бивш депутат Трифонов беше задължен да подаде имуществена данъчна декларация през 2021 и 2022 г. След като отказа да го направи и беше глобен, "Сега" изпрати въпроси до Комисията относно декларацията, глобата и резултатите от проверката на имуществото на Трифонов.

КПКОНПИ не предостави информацията и медията заведе и спечели дело пред Административния съд в София по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Тогава съдът реши, че поисканата информация е публична.

Според отговор до медията от преди дни на Пламен Йоцов, член на Комисията, резултатът от проверката е класифицирана информация и не е свързан с дейността на КПКОНПИ. "Гражданите не могат да си съставят мнение за дейността ѝ от този резултат и затова той не е обществена информация", казва Йоцов, цитиран от "Сега".

"Резултатите от проверки няма как да не са обществена информация, тъй като са резултати от работата и функциите на органи на власт, които ние гражданите, издържаме с данъците си, и които работят в обществена, а не в частна полза", казва адвокатът на медията Александър Кашъмов.

Всяка година до 15 май хората на публични длъжности трябва да подават декларации за имущество и интереси за предходната година. В Закона за противодействие на корупцията са изброени лицата, които са длъжни да декларират имуществото си.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Борисов - отново премиер. Възможно ли е
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00
XS
SM
MD
LG